Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Говорят младите политолози: Участва ли БСП в предизборната кампания изобщо?

03 ноември 2021, 18:28 часа • 12287 прочитания

“Говорят младите политолози“ е авторска поредица на Actualno.com, в която представяме мненията на новото поколение млади политолози по важните обществени въпроси. Част от тази нова вълна анализатори вече придобиха популярност в публичното пространство, а други ще видите за първи път. Всички те обаче са обединени под един общ знаменател – експертност, адекватна преценка и широта на мненията.

В навечерието на вота в поредицата представяме коментарите на младите анализатори относно кампаниите на всички политически сили, които според последните социологически данни ще преминат 4-процентовата бариера. В третия материал отправяме поглед към коалицията "БСП за България".

Припомнете си статията за коалицията ГЕРБ-СДС тук. Прочетете и интервюто относно кампанията на новата формация на Кирил Петков и Асен Василев тук.

Разговорът ни по темата е с Марая Цветкова (вляво) - политолог и магистър по “Европейска интеграция и дипломация на ЕС” в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Кристиан Стефанов (вдясно) - политолог и докторант в катедра "Политология" в Алма матер. Ето какво ни отговориха те:

Какъв е вашия поглед върху кампанията на социалистите и очаквате ли тяхното поведение в последния парламент да подпомогне представянето им на изборите на 14 ноември? Какво мислите за посланията, които отправят в този момент - отново се извадиха на дневен ред теми като "Истанбулската конвенция" например? 

Марая Цветкова: Кампанията като цяло е вяла, включително и тази на БСП. Забелязва се и подкрепата на двойката Радев-Йотова към определени събития на социалистите. Основното мото на БСП е “Разумните решения”, но това послание не се свързва лесно с левите идеи, а е по-скоро проекция на линията на Корнелия Нинова. Темата за Инстанбулската конвенция се повдигна заради едно от последните решения на Конституционния съд и Корнелия Нинова натърти отново позицията си, защото именно тя спря конвенцията. Това, разбира се, не отговаря на лявата линия, която БСП би трябвало да олицетворява.

Кристиан Стефанов: БСП продължава опита си от миналата кампания да съвмести послания насочени едновременно към политическа промяна и обществена стабилност, като по този начин се позиционира като „партия на промяната‘‘ и против „статуквото‘‘, но без да носи отговорност за засилващите се икономически трусове и здравни кризи. На фона на възникналите скандали между протестните партии и повишената обществена несигурност говоренето в тона на „разумната промяната‘‘ и „мъдрото и отговорно поведение‘‘ вероятно ще доведе до известни успехи и спиране на тенденцията към електорален спад. Позицията на БСП по дебата за „Истанбулската конвенция‘‘ засилва национално-консервативния облик на партията, който в контекста на наслагващи се кризи изглежда по-скоро печеливш и сигурен.

Може ли да се твърди, че в настоящата кампания, а и с оглед последните социологически данни, БСП сякаш почти със сигурност ще участва в процеса на формиране на следващото редовно правителство?

Марая Цветкова: Виждаме, че социологически агенции разпределят партиите след ГЕРБ с по 10-15% и в този ред на мисли всяка партия може да участва в управленческа коалиция, защото ще имат сходна числова тежест.

Кристиан Стефанов: Сигнали за участие на БСП в бъдещо правителство бяха дадени както от ИТН и ПП, така и от ДБ, което отваря възможност евентуалното 2-ро място на БСП да се превърне в парламентарно влияние - за разлика от ГЕРБ, които дори и да спечелят изборите ще останат в политическа изолация. От друга страна, реанимирането на формулата „партии на промяната‘‘ + БСП е свързано с големи условности като например възможното засилване на „анти-комунистическата‘‘ линия в ДБ, непредвидимото политическо поведение на ИТН или отключване на нов цикъл от вътрешни раздори и разцепления в БСП. Възможните фактори, които биха позволили формиране на подобна коалиция са мобилизация с цел преодоляване на кризите и реформаторски насочен анти-ГЕРБ фронт.

В последните седмици съществуват мнения в публичното пространство, че докато преди 5 години БСП изгради политика Румен Радев и го издърпа към победата, то сега ролите са разменени и "столетницата" трябва да положи опит да изглежда като скачена с президента. Как гледате на подобна картина и считате ли, че все още има напрежение в редиците на левите хора у нас в отношението им към Радев?

Марая Цветкова: Корнелия Нинова правилно предусети, че центърът на властта се измества в ръцете на Румен Радев и това отново предполага отслабване на ролята на парламента. Това според мен бе и една от причините за разколебаното отношение на БСП по негов адрес в началото на кампанията. В крайна сметка сега партийната линия надделя и социалистите всячески се опитват да внушат, че Румен Радев е преди всичко техният силен кандидат. Като цяло,тази колебливост не беше добра идея от кампанийна гледна точка и си мисля, че дори и след изборите напрежението в партията няма да изчезне.

Кристиан Стефанов: Нарасналата популярност на Радев, след излизането като победител от конфликта с ГЕРБ, води и до засилването на позициите му спрямо БСП. В новата ситуация, БСП е тази, която има по-голяма нужда от подкрепата на Радев и показване на близост с него. Това личи особено силно в тактиката на социалистите едновременно да се възползват от предизборните възможности да критикуват служебния кабинет, но и да защитават президента от всякакви атаки. Например, БСП открито се конфронтират с министри от служебното правителство относно покачването на цените и овладяването на здравната криза, но отклоняват всякаква отговорност от Радев за взетите решения. По същият начин БСП атакува Продължаваме промяната, включително по казуса с двойното гражданство на Кирил Петков, но се опитва да не нанася щети на президента за неговото назначаване.

Автор на поредицата е Ивайло Илиев.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес