Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Гласовете на хората казват друго": Кандидат за депутат на ПП-ДБ иска повторно броене заради неотчетени преференции

13 юни 2024, 15:58 часа
Реклама

Кандидатът за народен представител от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" д-р Таня Андреева твърди, че голяма част от преференциите ѝ липсват.

Оказва се, че след официалното преброяване на преференциалния вот на Андреева не ѝ достигат 82 гласа, за да размести листата и да се нареди четвърта. Тя е събрала 2228 гласа при нужни 2309 за реализиране на преференция и остава извън парламента.

"Реалните преференции за мен са над 2319. Имам най-малко 91 гласа повече от отчетените. Това е над нужните, за да прескоча 7% бариера. Тези над 91 гласа обаче не са отчетени от СИК, но могат да бъдат засечени при повторна проверка от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК)", коментира Андреева в профила си в социалните мрежи.

Още: Преференции пренаредиха листите на ПП-ДБ, ключови лица отпадат от парламента (СНИМКИ)

По думите й при проверка на данните от машините се оказва, че преференциите на над 91 човека не са отчетени и не са пренесени от разписката от машината към протокола, като съответно не са преброени и липсват.

В поста си тя допълва, че все още има време това да бъде коригирано и да бъде зачетена волята на избирателите. "Вярвам, че ще бъде направено", завършва Андреева.

Още: Петър Волгин с рекордни преференции за Европарламента, сериозни размествания в листите (СНИМКИ)

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес