Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глас от ДПС: Съдбата на движението ще се реши след указа за изборите

13 август 2024, 14:24 часа • 724 прочитания

Съдбата на ДПС ще бъде решавана, след като президентът издаде указа с датата на изборите. Това заяви пред БНР областният лидер на движението в Кърджали Ресми Мурад.

Кога ще е Централният съвет?

Той каза, че след като вотът бъде насрочен, ще се проведе заседание на дългоочаквания Централния съвет на партията. 

 "Ние ще вземем всички организационни въпроси и решения, които касаят подготовката на партията за явяване на изборите. Разбира се, ще обсъдим и тези оставки, които почетният председател поиска - на Делян Пеевски и на още няколко души от ръководството на партията, и съм сигурен, че това заседание ще даде повече яснота", посочи Ресми Мурад. ОЩЕ: "От ключов регион": ДПС-Доган започва стягане на редиците във войната срещу Пеевски

Накратко за кризата в ДПС

Кризата в ДПС започна с гласуването на проектокабинета "Желязков". Тогава позициите на Делян Пеевски и Ахмед Доган се разминаха. Депутатите около Пеевски подкрепиха кабинета на ГЕРБ, но 15 депутати гласуваха "против", съобразявайки се с почетния председател на движението.

По-късно 17 народни представители проведоха среща с Доган на Росенец. Пеевски не беше поканен, а дни по-късно Доган поиска оставката му и тази на обкръжението му. ОЩЕ: Развръзка: Доган поиска оставките на Пеевски и близкото му обкръжение, видя опит за преврат

Впоследствие 17-те депутати бяха изключени от групата, а след това няколко човека я напуснаха доброволно. Това направи ДПС от втора - четвърта сила в 50-ото Народно събрание и я лиши от втория проучвателен мандат.

Дори се стигна до протести пред централата на ДПС на хората от лагера на Доган, които призоваваха за "ДПС без Пеевски" и за неговата оставка. ОЩЕ: Новият премиер - завой от ДПС-Пеевски към ДПС-Доган? Анализ на Наталия Киселова (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес