Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гешев се зае да проверява подозрителни според Кирил Петков лица и го викна на разпит

07 февруари 2022, 16:18 часа • 8634 прочитания

Прокуратурата започва проверка на списък от лица, посочени от премиера Кирил Петков на срещата му с главния прокурор Иван Гешев миналата седмица. Това съобщиха от прокуратурата.

Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова, която също е присъствала, ще бъдат призовани да се явят във ВКП с цел предоставяне на пълен списък с лицата, посочени в хода на работната среща. 

От държавното обвинение информират, че по време на срещата министър-председателят е посочил имена и прякори на лица, които според него са в основата на икономическата и криминална престъпност в страната и спрямо които не са предприети необходимите действия за търсене на наказателна отговорност.

От своя страна Гешев е разяснил, че съгласно Конституцията и законите на страната, разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата. Основният обвинител е изразил увереност, че прокуратурата стриктно изпълнява и ще продължи да изпълнява законовите си правомощия, независимо от статута на проверяваните лица.

Гешев е сезирал заместника си, за да бъдат предприети незабавни действия съгласно нормативната уредба. 

Припомняме, че на срещата миналата седмица, според съобщението от пресцентъра на Министерски съвет, Гешев е поискал да не бъдат закривани специализираните съд и прокуратура, чиято дейност по думите му дава резултат. Премиерът от своя страна е потвърдил решението, че двете специализирани звена трябва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и други системни недостатъци.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес