Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ в Кърджали е против Доган? Цвета Караянчева обжалва състава на РИК, оглавена от противник на Пеевски

09 септември 2024, 12:52 часа • 1543 прочитания

Дългогодишният депутат от ГЕРБ и бивш председател на парламента Цвета Караянчева е обжалвала пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за назначаване на състав на РИК - Кърджали.

В жалбата Караянчева, която е и областен координатор на ГЕРБ, се настоява ВАС да отмени решението като незаконосъобразно и да върне преписката на ЦИК за ново произнасяне при съобразяване с направените писмени предложения на консултациите, проведени при областния управител, предава БТА по информация от пресцентъра на областната партийна структура.

Още: Доган, Пеевски и обърканите лакеи на Прехода

Съставът на районната избирателна комисия в Кърджали беше назначен служебно, след като не бе постигнато съгласие по време на свиканите от областния управител консултации за състав на РИК. В консултациите на 1 септември сред представителите на политическите партии и коалиции присъстваха двама представители на ДПС, единият - упълномощен от Джевдет Чакъров, който е от страната на почетния председател Ахмед Доган, а другият - от Делян Пеевски. Тогава от ГЕРБ дадоха заявка за председателското място, а двете фракции в ДПС се бореха едновременно - за председател и за секретар.

Според решението на ЦИК председател на РИК - Кърджали е Беркант Барзат, който е предложен от ДПС-Доган. На ГЕРБ е отредено зам.-председателското място в лицето на юриста Петър Захариев.

Още: Окончателно: ЦИК отказа регистрациите и на двете ДПС-та (СНИМКИ)

Какво следва?

Обичайно ЦИК само потвърждава с решения постигнатото съгласие за комисиите по райони и само на отделни места - където не е постигнато съгласие, се намесва, като назначава служебно комисии. Този път обаче на много места двата лагера в ДПС излъчиха различни упълномощени представители на движението за една и съща позиция в РИК-овете и така се наложи избирателната комисия да назначи служебно състава на районните избирателни комисии в почти цялата страна. Като решенията, взети на 6 септември, могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд в 3-дневен срок.

Лагерът на почетния председател на ДПС Ахмед Доган си спечели трима секретари в районните избирателни комисии (РИК) в Силистра, Бургас и Хасково. Това са Илхан Ахмед, Емине Иляз и Хамдие Сабри. Допреди обявеното обжалване на решението за състава на районната избирателна комисия в Кюстендил предложенията на двете фракции бяха публично известни само в тези три районни избирателни комисии.

Още: "ДПС-Пеевски колко избиратели могат да си купят? Те не свършиха ли тези пари? Очевидно не са": Генка Шикерова

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес