Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Вратата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ все още е отворена

25 април 2023, 22:24 часа
Реклама

„Това е една първа стъпка, която в никакъв случай не ни решава проблема. Виждаме, вратата не е затворена. Все още не сме стигнали до ситуацията на безизходица, която сме виждали при предишните парламенти“. Така коментира пред БТВ лидерската срещу между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ политологът Румяна Коларова. Според нея след днешните преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се вижда „една ясно дефинирана отстъпка, която прави ГЕРБ при определени условия“.

Реклама

„На този етап има шанс за съставянето на редовен кабинет в рамките на настоящия парламент. Очевидно се търсят някакви компромиси, без да е ясна формулата. На ход са ГЕРБ, които са носители на първия мандат и трябва убедително да обяснят, защо не биха положили усилия за съставяне на правителство“, каза от своя страна експертът по политически комуникации Иво Инджов. 

Румяна Коларова припомни, че ГЕРБ за втори или трети път предлагат решение, а големият проблем пред „Продължаваме промяната“ е, че те нямат друг вариант за коалиция. Тя препоръча да се направи оценка на обективните обстоятелство.

„Това според мен ще принуди в някаква степен „Продължаваме промяната“ да направ няколко стъпки към това, което е очевадно. Например, когато се говори за съвместна управленска програма, не може да бъде приета без да има мнозинство в парламента“ подчерта още Румяна Коларова.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес