Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти коментираха третия мандат и влизаме ли в нов Параграф 22 от избори

23 юли 2024, 08:34 часа • 708 прочитания

Журналистът Кристина Кръстева не очаква третият мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото Народно събрание да се реализира. Ротацията добре се развива в Румъния, търсиха се всякакви екзотични решения, но в България не проработи, каза тя в студиото на БНТ.

Още: 51-ият парламент още е в морето

Екзотични решения за редовен кабинет

Тя запита какво друго екзотично трябва да се търси, освен да се мятат зарчета, за да се определи премиерът. Кръстева е на мнение, че може да има по-различен следващ парламент. Пак ще има голяма партия ГЕРБ, но ще има други малки партии. Тези дребни неща могат да променят ситуацията, анализира Кристина Кръстева. ГЕРБ стои в дясно, а в ляво какво има? Там беше БСП, а сега какво има?, запита тя.

Още: Ще се разделят ли ПП-ДБ до изборите: Прогноза на д-р Теодор Славев (ВИДЕО)

Параграф 22 и нови избори

Социологът Петър Чолаков смята, че конституционната процедура за третия мандат ще бъде протакана, за да може да има нови предсрочни парламентарни избори през октомври месец. Омагьосаният кръг и параграф 22 ще продължи да се върти, посочи Чолаков. Трябва да чакаме и да се надяваме, че нещо хубаво ще се случи, по думите му.

Чолаков е на мнение, че ГЕРБ трудно ще направи коалиция с ПП-ДБ.

Социалният антрополог Харалан Александров пък отбеляза, че партиите се в социална разруха и разделение помежду си. Ще трябва да изчакаме периодът на полудяването на партиите да изтече и да изчакаме нормализация, надява се на такава Александров.

Харалан Александров постави висока оценка на служебното правителство и е на мнение, че се справя с критичните ситуации в държавата, включително и с пожарите. Има желание от страна на служебното правителство да придвижи важните за страната политики, посочи той.

Още: Божанов: Разумно е изборите да бъдат през есента

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес