Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доган на прицел: Сигнал от ДПС Пеевски за Възродителния процес до военната прокуратура

26 септември 2024, 07:44 часа • 19549 прочитания

Сигнал с искане за разследване и "справедлив съдебен процес" плюс "ефективни присъди за виновниците за т.нар. "възродителен процес" подадоха Делян Пеевски, Йордан Цонев, Халил Летифов и Хамид Хамид до Военно-окръжна прокуратура.

Още: "ДПС без ДС": Пеевски се закани да накаже "виновниците за "възродителния процес"

"Повече от 30 години прокуратурата провежда разследване, което обаче така и не доведе до изправяне на съд както на идеолозите, а така също и на изпълнителите на престъпленията, целящи унищожаването на българските мюсюлмани заради тяхната етническа и религиозна принадлежност", се казва в сигнала: Последното голямо злодеяние на Живковия режим

"Настояваме ръководената от Вас институция незабавно да предприеме действия по установяване и проверка на фактите за събитията от 1984 г., както и за тези от 1989г. и на по-късен етап, като при установяване на извършени престъпления, да се пристъпи към повдигане на обвинения по чл. 416, ал. 1 от НК за извършване на геноцид срещу българските мюсюлмани", пишат вносителите на сигнала. 

И още: "В този смисъл намираме за съществено да се установи престъпната роля и на предателите, които Държавна сигурност е инфилтрирала сред българските мюсюлмани, които първо са извършвали доносническа дейност, а на по-късен етап, използвайки справедливия гняв на жертвите на Възродителния процес, изградиха политико-икономически структури от мафиотско-олигархичен модел": Най-възрастният жив политически затворник от турски произход разкрива Ахмед Доган като руски агент (ВИДЕО)

В сигнала вносителите казват, че през 2022 г. Софийският апелативен съд постанови на Военно-окръжната прокуратура да продължи разследването за престъпленията срещу българските турци и мюсюлмани и отмени решението за прекратяване на наказателното производство. Това ще позволи да се избегне поредно неглижиране на случая с мотив, че е изтекла абсолютната давност за зверствата на комунистическия режим и репресивния апарат на тоталитаризма, добавят "загрижените" Пеевски, Цонев и Хамид.

Още: Пострадал от Възродителния процес осъди прокуратурата за 50 000 лв.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес