Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Депутатите ще могат да участват дистанционно в пленарни заседания, ако са под карантина

06 ноември 2020, 17:24 часа
Реклама

Народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19, да имат право да участват дистанционно по електронен път в пленарните заседания на Народното събрание, включително ако са близки контактни на потвърден случай на COVID-19. Това предвижда проект за решение, внесен от Даниела Дариткова от ГЕРБ и група депутати, одобрен от парламента с 92 гласа .

В проекта бе записано и че дистанционното участие по електронен път в пленарните заседания се осъществява чрез интернет платформа за видеоконферентна връзка, която осигурява пряко и виртуално участие.

Народните представители, които участват дистанционно по електронен път в пленарните заседания на Народното събрание, изразили желание да участват в пленарното заседание, си осигуряват сами необходимите технически средства и връзка с интернет.

На практика предложението беше прието с гласовете на ГЕРБ и "Обединени патриоти". БСП и ДПС по-рано напуснаха пленарната зала. ДПС няма да участват в заседания докато не се изясни има ли в залата депутати, които трябва да са в карантина

Заседание на парламента днес няма, има оперативка на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Това заяви зам.-шефът на червената група Георги Свиленски на брифинг в кулоарите на парламента. И обяви, че всички решения, които се приемат от Народното събрание след 11,30 ч днес, са нелегитимни.

БСП продължава да има съмнения, че в пленарната зала има вкарани депутати, които трябва да са под карантина, каза пък Александър Симов.

Червените остро критикуваха управляващите, че са вкарали проекторешението за дистанционно участие на депутатите в пленарните заседания. Това е направено в нарушение на правилника и противоречи на конституцията, където е записано, че депутатите трябва да гласуват лично и явно, трябва да присъстват тук, обясни Симов.

Той цитира изказване на шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова от 4 ноември, че конституцията не позволява дистанционни заседания, и допълни, че сега тя първа се е подписала под проекта на ГЕРБ за дистанционно участие. На коя Дариткова да вярваме, попита Симов.

Това Народно събрание агонизира, всеки ден сме свидели на нечовешко и нечувано погазване на законите и конституцията, каза още соцдепутатът. И предупреди, че червените очакват групата им да бъде карантинирана и да ги принудят да участваме дистанционно в работата на парламента.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес