Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков напомни, че Русия ни обяви за неприятел, каза и за АЕЦ "Белене" и Украйна (ВИДЕО)

06 юли 2023, 09:01 часа
Реклама

Помагаме на Украйна, защото е нападната държава. Това каза премиерът Николай Денков. И добави, че Русия обяви България за неприятелска държава, както и че СССР влиза в България през Втората световна война без България да е обявявала война на Съветите.

Важно е да си научим историята, да внимаваме какви са поуките, посочи Денков. Ако Украйна загуби, нещата ще изглеждат по доста по-различен начин, предупреди премиерът.

Акад. Денков смята още, че интересът на България е край на войната в Украйна, но не какъв да е – Украйна да си върне това, което Русия ѝ отне като земи. Той не уточни дали това включва и Крим, но контекстът на думите му беше такъв. Денков се възмути също, че дори председателят на СЕМ Соня Момчилова говори така, че това "е полезно за някакви чужди интереси":

СЕМ е един дълбоко безсмислен регулаторен орган: Юлиана Методиева в "Отговорите" (ВИДЕО)

Същевременно Денков каза, че има известно успокояване в отношенията с президента Румен Радев специално по темата за Украйна. Той обясни, че е уведомил Радев, че Володимир Зеленски ще дойде в България и в крайна сметка ще се изпълни протоколът - ще има среща на Зеленски и Радев.

Не виждам как Русия ще спечели войната в Украйна - въпросът е как ще завършат мирните преговори, когато се стигне до тях, добави Денков.

ОЩЕ: Денков разясни как ще се борим с корупцията и каза повече за заплати и данъци (ВИДЕО)

Оборудването за АЕЦ "Белене"

Реален интерес към оборудването за АЕЦ Белене от страна на Украйна има. Преговорите започнаха и ще продължат. Това каза премиерът акад. Николай Денков.

Денков не коментира докъде са стигнали разговорите и дали оборудването няма да е необходимо за ремонт и разширение на действащите блокове и мощности на АЕЦ "Козлодуй". Но по думите му, проектът "Белене" за България е неизгоден - трябва да стабилизираме нашата система с необходимите базови мощности, но и да развием всички други технологии, които ще направят тока много по-евтин. Защо "Белене" обаче е неизгоден проект - според Денков, защото се гради нова АЕЦ в Турция (Аккую), има развитие на мощности и в Гърция, а България може да се възползва от това на енергийния пазар.

ОЩЕ: Важни позиции от Министерския съвет за Украйна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес