Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДАТО има нов зам.-председател: Отстранен е шеф, назначен преди това от Денков

20 юни 2024, 13:54 часа
Реклама

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев на длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО) е назначен Емил Тодоров.

Реклама

Сменен е човек, назначен от Николай Денков

Със същата заповед е освободен настоящият заместник-председател на ДАТО Димитър Костов.

През август 2023 г., със заповед на тогавашния премиер акад. Николай Денков, Костов беше назначен в ДАТО. Той е бил директор на Дирекция „Сигурност“ в Сметната палата за периода февруари 2016 г. – март 2023 г. и дългогодишен служител в системата на МВР. Костов притежава образователната степен „магистър“ по специалност „Защита на националната сигурност“, придобита в Академията на МВР – София.

Кой е Емил Тодоров?

Новият зам.-председател притежава дългогодишен опит в сферата по защита на националната сигурност. Работил е както в Държавна агенция „Технически операции“, така и в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Завършил е счетоводство и контрол в УНСС - гр. София. Придобива образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Национална сигурност“ в УНИБИТ, София, гласи визитката му, разпространена от пресцентъра на Министерски съвет.

Председател на ДАТО е Бисер Борисов. Държавната агенция е отговорна за събирането на информация със специални разузнавателни средства.

Атака от ПП-ДБ

Случващото се в ДАТО, а и в една от другите служби, предизвика реакцията на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". Депутатите ѝ заговориха за чистка: "Чистката в службите продължава": ПП-ДБ каза кои шефове за сменени (ВИДЕО).

ПП-ДБ от доста време насам настоява за реформа в службите, като това бе и едно от условията на коалицията в "сглобката" с ГЕРБ.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес