Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Да, България": Конституционният съд предпочете да остави всевластието на главния прокурор

26 юли 2024, 17:44 часа • 5578 прочитания

"Днес Конституционният съд блокира възможността за реформа на съдебната власт, която да въведе възможно най-високи гаранции за независим съд, отчетна прокуратура и да ограничи властта на главния прокурор". Това заяви в своя позиция "Да, България", която е част от коалицията "Демократична България".

Още: Конституционният съд реши: Съдебната реформа е противоконституционна

Поводът за изявлението е решението на КС да обяви за противоконституционна съдебната реформа, залегнала в последните промени в основния закон. Те бяха осъществени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС в рамките на Народното събрание, действащо при управлението на кабинета "Денков-Габриел", и предвиждаха разследване на главния прокурор, по-голям парламентарен контрол над квотата във Висшия прокурорски съвет и др. Сега реформата отпада ден след като Европейската комисия ни похвали за нея в годишния си доклад.

Още: Защо КС посегна на науката и "Пеевски обяви война на държавата": Реакциите след орязването на новата Конституция (СНИМКИ)

КС "отказа да излезе от капана"

"С това решение Конституционният съд за пореден път отказа да излезе от капана, поставен в Решение № 3 от 2003 г., с което присвои власт, дописвайки Конституцията", продължават от "Да, България".

"Конституционният съд предпочете да остави всевластието и безотчетността на главния прокурор, вместо да затвърди гаранциите за истински независим съд.

Това Решение ще има сериозни последици за правовия ред в България - чадърите и зависимостите в прокуратурата ще продължават да подклаждат чувството за несправедливост в българското общество.

Ще продължим да се борим за изграждане на институциите на правовата държава, които осигуряват справедливост за гражданите и могат да дадат истински отговор на злоупотребата с власт", обявиха от "Да, България".

Още: Кирил Петков: 9-3 за бутона ENTER вместо за хората, КС доказа превзетата държава

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес