Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП: Президентът трябва да представлява България в НАТО (ВИДЕО)

21 юни 2024, 11:02 часа

Президентът трябва да представлява България на срещата на НАТО. Това мнение изрази председателят на парламентарната група на БСП Борислав Гуцанов пред медиите в парламента. 

Реклама

"Президентът е главнокомандващият, той е избран пряко от целия народ с огромна легитимация. Освен това сегашното правителство е служебно с изтичащ мандат. Считаме, че президентската институция, е тази, която трябва да представлява страната", смята Гуцанов. ОЩЕ: Премиерът Главчев пита парламента кой да отиде на срещата на НАТО

Предложенията на БСП в 50-ия парламент

Социалистите внасят пет законопроекта в Народното събрание и две предложения за решения. "Двете предложения са свързани с неизпращане на наши военнослужещи под каквато и да е форма на територията на Украйна в конфликта, който повече от 2 години тревожи всеки един човек по света.Второто е, нашите оръжия, които са предоставени на Украйна, да не бъдат използвани на територията на Русия", обясни Гуцанов. 

БСП предлага още 9% ДДС върху лекарствата. "Законът за доброволчеството също го внасяме днес. Внасяме също Законът за предучилищното и училищното образование. Внасяме Закона за освобождаване от данъци на хората до 26-годишна възраст и също законът, свързан с майчинските, увеличаване на парите за първо, второ и трето дете", изброи още Гуцанов. 

Изключването на Калоян Методиев от групата

Депутатът от БСП Катя Кайрякова отговори на твърденията, че й е оказван натиск да гласува за изключването на Калоян Методиев от парламентарната група. "Да, аз съм тук и казвам, че никой, по никакъв начин не си е помислял да ми въздейства във връзка с моя глас.  Съобразих се с решение на нашия национален партиен съвет. Всичко, което беше изказано до този момент, не почива на никаква истина", подчерта Кайрякова. Тя бе категорична, че с гласуването си за изключването на Методиев, е изразила своята свободна воля. 

На въпрос дали БСП ще бъде единна в деня, в който бъде предложен кабинет, Гуцанов отговори: "Не знам защо са тези спекулации. Има решение на органите на БСП и те са задължителни за спазване от парламентарната група", подчерта той. ОЩЕ: Калоян Методиев: Радев иска да вземе БСП

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес