Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БСП и "Възраждане" не искат оборудването за "Белене" да се продава на Украйна

05 юли 2023, 13:28 часа
Реклама

Скандал по време на днешното заседание на Народното събрание предизвика идеята на управляващите оборудването за АЕЦ "Белене" да бъде продадено на Украйна.

Проектът на решение е внесен в Народното събрание с подписите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната -Демократична България" и ДПС. С него се предлага Народното събрание да възложи на министъра на енергетиката да проведе преговори със своя украински колега и да договори евентуалната продажба на оборудването на АЕЦ "Белене" на цена, не по-ниска от цената, която България е платила за тях. По-рано днес от ГЕРБ обвиниха "Продължаваме промяната - Демократична България", че си присвояват тяхната идея.

БСП и "Възраждане" са недоволни

От "Възраждане" възнегодуваха, че още за днес (5 юли) е свикано заседание на енергийната комисия, която да обсъди евентуалната продажба. 

Искра Михайлова поиска председателят на Народното събрание Росен Желязков да обясни какво налага свикването на "тази спешна комисия" и в нейния дневен ред да има такава точка. 

"Единствената причина, поради която е това бързане, е, защото утре идва украинецът Зеленски, коментира колегата ѝ Стоян Таслаков. Не мисля, че след като даваме няколко транша оръжия, сега трябва да си продаваме или подаряваме и оборудването за АЕЦ "Белене", допълни той. Още: Тагарев: За посещението на Зеленски върви подготовка, съжалявам, че изтече информация

"Вчера пишете проекторешението, днес искате да го гледате", коментира и Георги Свиленски от БСП. "Продавате руските реактори на Украйна, вие подигравате ли се с тези хора," попита той.  Свиленски коментира, че даже цената е определена.

Делян Добрев от ГЕРБ обясни защо цената е такава - защото, по думите му, толкова сме платили. БСП нищо не са плащали, те само поръчват и оставят друг да плаща сметката, коментира той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес