Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биволъ показа връзки на Цветлин Йовчев с КТБ и Златко Баретата

12 януари 2014, 23:15 часа • 382262 прочитания

Вътрешният министър Цветлин Йовчев е имал бизнес, който е бил финансиран от Корпоративна търговска банка (КТБ), твърди в свой материал разследващият сайт „Биволъ”.

Става въпрос за консултантски бизнес, който Йовчев е движел заедно с бившия заместник-директор на ДАНС Иван Драшков. Бившата фирма на Йовчев и Драшков се казва „Регулус консулт” ЕООД. Тя е учредена през ноември 2008 година – след като Йовчев напуска директорското място в Дирекция „Контраразузнаване” след скандала „Галерия”.

Веднага след учредяването, „Регулус консулт” ЕООД открива набирателна сметка в КТБ – 5 хил. лева. Документите за регистрацията на "Регулус" са подадени от адвокат Иглика Мишева-Брусева – съпруга на бившия директор на ТД на Държавния резерв в София Божидар Брусев.

През 2008 година „Регулус” не осъществява търговска дейност според финансовия отчет, но през 2009 година вече има 378 хил. лева от консултантска дейност и 160 хил. лева разходи. На 4 август 2009 година Йовчев продава дяловете си в „Регулус” на Иван Драшков. Самият Драшков прехвърля дружествените дялове в "Регулус" на адв. Иглика Мишева-Брусева на цена от 50 хил. лева на 9 ноември същата година.

Няколко месеца след като оглавява ДАНС, на 05.02.2010, Цветлин Йовчев и съпругата му Михаела придобиват апартамент в полите на Витоша, в ж-к "Гърдова глава".

Връзка с Бойко Борисов и Златко Баретата

Друг интересен факт, разкрит от „Биволъ”, е, че Йовчев и съпругата му си купуват апартамент в ж.к. „Гърдова глава” от фирма, която е принадлежи на иракчанина Самир Искандер Францис. Това става на 5 февруари, 2010 година – няколко месеца, след като Йовчев става шеф на ДАНС по времето на Бойко Борисов. В миналото Францис, известен също като Ибрахим, е съдружник с Бойко Борисов, Златко Баретата и руския подземен герой Костя Циганов.

През 1997 г. Бойко Борисов, иракчанинът Самир Искандер Ибрахим, Пламен Тачев Петров, Николай Нинов Костов, Веселин Нинов Костов и Венцислав Христов Божилов основават в Червен бряг фирмата "Прайхим" ООД, която се занимава с производство на сапуни. През март и август 1998 г. Самир Франсис регистрира две фирми със Златомир Иванов Иванов - Златко Баретата: "Бинго Нова", което се намира в подлеза на Централна гара и "З.Е.С.", в която Ибрахим е управител. "З.Е.С." в момента е със запорирано имущество заради делото срещу Баретата, който беше осъден на първа инстанция на 8 години затвор. По оперативна информация от службите, Самир Франсис е бил разработван като перач на парите на Златко Баретата, но разработката е спряна.

През март 2010, със заповед на Цветлин Йовчев Константин Циганов е арестуван, лишен от българско гражданство, обявен за персона нон-грата и затворен в общежитието за чужденци в Бусманци, в очакване да бъде експулсиран.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес