Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безпрецедентните избори: България избира своите нови народни представители и европейски депутати

09 юни 2024, 06:50 часа • 3413 прочитания

За първи път в историята си България гласува на избори за Народно събрание и за Европейски парламент две в едно.

Секциите отвориха врати точно в 07:00 часа, а изборният ден ще продължи до 20:00 часа. При необходимост на различни места секциите могат да бъдат отворени до 21:00 часа.

На днешните исторически избори българските граждани избират състава на следващото 50-о Народно събрание и 17-е представители на страната ни в следващия мандат на Европейския парламент.

Още: "Евроизборите ще са в два тура. ЕС трябва да преосмисли себе си и ролята си": Политологът Иван Кръстев (ВИДЕО)

Как и къде мога гласувам?

Всички български граждани могат да проверят номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват, както в оповестяваните на публични места избирателни списъци, така и по електронен път. Справки могат да се правят онлайн в сайта на ГРАО, като вариантите са по единния граждански номер (ЕГН) и малко име или по адрес.

Можете да гласувате единствено след представяне на валидна лична карта. Други документи – като международен паспорт или шофьорска книжка – не се приемат. Ако сте изгубили личната си карта, тя е повредена или с изтекъл срок, можете да поискате да ви бъде издадено удостоверение, с което да упражните правото си на вот. Това е възможно във всяко районно управление на полицията или участък към СДВР, ОДМВР, независимо от постоянния или настоящия ви адрес.

Снимка: БГНЕС

За да можете да гласувате и на двата вида избори, гражданите трябва да са живели в България или друга страна от ЕС през последните 3 месеца, т.е. да има налична адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на България или постоянен адрес в България и настоящ адрес в друга държава членка. Всички избиратели, които отговарят на това условие за уседналост, ще могат да изберат – дали да гласуват и на двата вота, или само на един от тях. Тези, които не отговарят на условието, могат да гласуват само за национален парламент.

Още: Докажете, че изборите ще са честни: 13 важни въпроса към всички партии

Ако пътувате в чужбина в деня на изборите или живеете там, ще можете да гласувате в една от разкритите секции зад граница. За Европейския парламент обаче ще се гласува само в секции в страни, които са членки на ЕС. Затова и в секциите в държавите извън ЕС, където може да се гласува и с машина, ще има само една опция – вот за български парламент.

Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Разгледайте и още полезни материали по темата с изборите в поредицата на Actualno.com от последната седмица, която обобщаваме в следните линкове:

Отговорите на всички останали важни въпроси за изборите днес четете ТУК.

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес