Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Община Пазарджик, АПИ и КАТ с реорганизация на движението преди ремонта на моста на Марица

12 септември 2024, 11:06 часа • 413 прочитания

Днес проведохме заседание на общинската комисия по безопасност на движението, в което бяха обсъдени няколко ключови точки, в това число временната организация на движението във връзка с ремонта на Моста на Марица и нови проекти за пешеходни пътеки в общината, както и регулирането на рискови точки. Споделям коментара на кмета на Община Пазарджик Петър Куленски по случая:

"Ще започна с тема, която е от особено важност за всички ни. Скоро ще започне проектирането, а след това и същинският ремонт на Моста. И доколкото в процедурата е заложено изискване фирмата-изпълнител да предложи временна организация на движението при такъв ремонт, заедно с екипите на Община Пазарджик, АПИ и ръководството на КАТ превантивно вече сме готови с решенията. До тях достигнахме след експертен анализ за адекватно реорганизиране на трафика, така че да можем да го случим по най-добрия начин и хората в Пазарджик да усетят най-малък дискомфорт.

Независимо от това, тази реорганизация ще създаде временни затруднения за пътуващите, живущите и работещите в района, за което предварително искаме да информираме и да се извиним. За съжаление нямаме много други удобни за гражданите опции, а ремонтът на моста няма как да бъде избегнат и е повече от наложителен, за да се гарантира сигурността на хората. Въпреки това, след ремонта градът ще има значително по-силна и устойчива на времето комуникационна връзка, която може да издържа повишения автомобилен трафик.

Планираме изграждане на две временни кръгови движения:

- на кръстовището на бул. Христо Ботев с ул. Любен Боянов (при Регионалната библиотека Никола Фурнаджиев)

- на кръстовището на ул. Любен Боянов с ул. Христо Касапвелев (при моста Атлантик).

Друга невралгична точка ще бъде кръстовището на бул. Стефан Стамболов (Околовръстното) и ул. Искра (при моста за акумулаторния). Там също сме се обединили около временна организация, която да не позволи на тежкотоварния трафик да влезе в централната градска част.

Осъзнаваме, че ще бъде по-трудно за всички ни и че пренасочването на трафик от основна артерия през заобиколни пътища винаги води след себе си недоволство и с право. Моля за разбиране - искаме ключови артерии и зони в града, неглижирани с десетилетия, да бъдат рехабилитирани по най-добрия и сигурен за хората начин. Затова ще бъде нужно време, постоянство в действията и търпение.

2. Паралелно с това взехме решение за изграждането на пешеходна пътека на главния път в с. Звъничево, при аптеката и Здравната служба. Уважихме искането на 180 жители на с. Звъничево, участвали в подписка, като предстои проектирането на пътеката, а след това и полагане на пътната маркировка

3. В напреднала фаза е и проектът за изграждане на пешеходна пътека на бул. Георги Бенковски, в района на кръстовището с ул. Хан Кубрат. Предстои проектът да бъде съгласуван от КАТ, преди да пристъпим към поставянето на маркировката и пътните знаци.

4. В с. Главиница ще бъде забранен левият завой за бензиностанцията за пътуващите в посока към ЖП надлеза, поради повишения риск от възникване на тежки ПТП. Това решение е взето след добрата комуникация с кмета на с. Главиница г-н Генов, който проактивно искаше заедно с администрацията да се разреши този казус.

Ще продължавам да ви информираме предварително за всички важни решения, взимани за общината. Държим жителите да бъдат информирани регулярно и да се поддържа диалог, а не да бъдат поставяни пред свършени факти. Дали сме заявка за отворено към гражданите управление и ще продължим да го изпълняваме."

Още: "Пладнешки обир на жителите на Пазарджик": Кметът Петър Куленски атакува скандален договор в арбитражен съд (СНИМКИ)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес