Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият корпус на Медицински университет - Пловдив в Пазарджик отвори врати

02 октомври 2024, 17:54 часа • 326 прочитания

Новият корпус на Медицински университет - Пловдив в Пазарджик отвори врати с две нови специалности. Кметът на Пазарджик Петър Куленски заяви в социалната мрежа Фейсбук, че днес бе един по-емоционален ден от обикновеното. Всичко започна преди близо 26 г., когато поради здравословни проблеми ми се наложи да прекарам немалко месеци в различните отделения на МБАЛ Пазарджик. Няма да го забравя, все едно беше вчера. Тогава животът ме срещна с тях - д-р Копев, д-р Атанасов, д-р Пишмишева и останалите лекари, медицински сестри, санитари, целия екип на МБАЛ Пазарджик към онова време. Слава богу всичко мина и замина. Но не и споменът за делото на тези хора, които спокойно мога да нарека „Ангели в бели престилки“, казва Куленски. 

И днес, когато в Учителския институт в Пазарджик откривахме академичната учебна година в новия корпус на изнесено обучение на Медицински университет Пловдив, спомените ме върнаха към далечната 1998 г. и това, което направиха тогава за мен д-р Копев, д-р Пишмишева, д-р Атанасов и техните колеги, отбелязва Куленски. 

И почувствах огромно удовлетворение. Защото тези студенти, които за първи път прекрачваха прага на учебното заведение, един ден ще станат новите „Ангели в бели престилки“. Това ще бъдат колегите на д-р Копев, д-р Пишмишева и д-р Атанасов, които ще бдят за здравето и живота на нас, жителите на Пазарджик, допълва той. 

Куленски благодари на ректора на Медицински университет Пловдив проф. д-р Ангел Учиков, както и на представителите на Факултета по обществено здраве – доц. Харизанова, проф. Турньова и доц. Сандева за това, че се довериха на Пазарджик и избраха именно нашия град като място, където да бъдат разкрити двете нови специалности, както и да удвоят бройките на обучаващите се студенти на МУ Пловдив в гр. Пазарджик. На държавата в лицето на областния управител г-жа Кайтазова за подкрепата в това начинание. На общинските съветници, които гласуваха всичко това да стане факт.

На ръководителите на лечебните заведения в гр. Пазарджик, които ни помогнаха с това да оборудваме кабинетите и да можем да приемем практическото обучение по новите специалности. Неслучайно моето послание към тях беше „Направете така, че тези млади медицински специалисти да останат да работят в Пазарджик“.

На екипа на Община Пазарджик от дирекция „Образование и култура“ и Жилфонд, които работиха почти денонощно през последните 6 месеца, за да се справят с кратките срокове.

Но най-вече искам да благодаря на студентите, които избраха Пазарджик като място, където искат да се обучават, живеят и работят. Ще направим всичко по силите си и заедно, за да не ви разочароваме.

Вярваме, че доброто ни партньорство с Медицински университет Пловдив и институциите ще бъде надградено и в Пазарджик ще продължат да се разкриват нови медицински специалности и нови квоти за обучение на студенти.

Малко могат да бъдат по-хубавите неща от това да създаваме медицинските си кадри в нашия роден град. Защото инвестицията в здравеопазване е инвестиция в живота!, пожела си Куленски. 

Още: Община Пазарджик почете Международния ден на възрастните хора

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес