Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Областният на Бургас: ОИК да каже за кмета на Несебър

06 ноември 2019, 14:30 часа
Реклама

След като Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да се произнесе за правомощията арестувания кмет на Несебър, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков пренасочи въпросите си към Общинската избирателна комисия в морския град, предаде БГНЕС. Според Чолаков неговите компетенции се изчерпват с насрочването на първата общинска сесия с новоизбраните кмет и общиски съветници и полагането на клетва от тях.

Сега Общинската избирателна комисия в Несебър трябва за каже до кой момент Виктор Борисов упражнява правомощията си на временно изпълняващ длъжността кмет на Несебър. Другите въпроси са, дали новият общински съвет може да назначи нов временно изпълняващ тази длъжност, и при неполагането на клетва от легитимно избрания кмет Николай Димитров кога следва да се считат пълномощията му за прекратени. Областният управител Вълчо Чолаков продължава да твърди, че за тълкуването на тези въпроси компетентен орган е ЦИК.

"Отговорът на всички мои питания към ЦИК е, че същата е правоприлагащ орган и не е компетентна да тълкува, респективно - да изразява становище по Закона за местното самоуправление и местната администрация. Аз естествено няма да влизам в задочен спор с никого по въпроса; всеки разбира неговата си работа. Тази, от която аз разбирам, към настоящия момент, като областен управител съм я свършил", съобщава Чолаков пред БНР.

В Общинската избирателна комисия още не са получили писмото на областния управител Вълчо Чолаков, в което той настоява за изясняване на казуса "Несебър".

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес