Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МУЗИКАУТОР: Проверката на КЗК е положителен сигнал за утвърждаването на авторските права в България

30 юли 2024, 13:39 часа • 681 прочитания

МУЗИКАУТОР изпрати официална позиция до медиите относно проверката, която КЗК извършва в офисите на дружеството. Ето какво се казва в нея:

МУЗИКАУТОР оценява позитивно действията, предприети от Комисията за защита на конкуренцията, която днес извършва проверка в офиса на организацията. Както бе съобщено по-рано днес от КЗК, проверката следва да установи какви практики прилага МУЗИКАУТОР при определянето и изплащането на възнаграждения на правоносителите и дали действията на организацията са ефективни и лоялни в конкурентния процес между авторите от различните категории.

От своя страна служителите на МУЗИКАУТОР винаги оказват съдействие на контролните органи, като настоящата проверка не прави изключение.

Още: Тайна: Държавата мълчи за актовете и глобите за авторски права за публична музика

Като организация за колективно управление на права, регистрирана в Министерство на културата, МУЗИКАУТОР работи в съответствие с българското законодателство и международната правна рамка. Като член на три международни организации – Световната конфедерация на дружествата на композитори и автори (CISAC), Международното бюро на авторските дружества, управляващи правата за механичен запис и възпроизвеждане (BIEM) и Европейската група на дружествата на авторите и композиторите (GESAC), организацията упражнява дейността си въз основа на световните професионални стандарти и практики за управление на авторски права. За територията на България МУЗИКАУТОР представлява над 3000 български автори, както и над 2,5 милиона чужди творци въз основа на договори за взаимно представителство със 72 сродни дружества от близо 100 страни в света.

Мисия на МУЗИКАУТОР е да бъде коректен и надежден партньор на всички страни, като насърчава и защитава авторите и внедрява практики за повишаване на приходите при използване на техните произведения. В този смисъл проверката на КЗК наистина ще подпомогне утвърждаването и популяризирането на авторските права в България, както и ще доведе до по-висока защита на чуждестранния и българския музикален репертоар.

КЗК не за първи път проверява МУЗИКАУТОР

От МУЗИКАУТОР напомнят, че това не е първият случай, в който КЗК е ангажирана с дейността на дружеството. В предходни свои решения Комисията нееднозначно определя действията на МУЗИКАУТОР като легитимни и насочени към защита интересите на правоносителите. Казусът с БНР от 2016 г. също бе решен от КЗК в полза на организацията на автори и композитори, въпреки че окончателното решение на Комисията бе взето едва през декември 2023 г.

МУЗИКАУТОР гледа на настоящата проверка на КЗК като възможност да демонстрира прозрачността и посоката на развитие на дружеството. Все пак организацията смята, че подобни проверки следва да се осъществяват при яснота за проверяваните факти и обстоятелства и пропорционалност на прилаганите мерки, при наличието на която МУЗИКАУТОР остава в готовност да окаже съдействие.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес