Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петте най-опасни летни навика на шофьорите

02 юли 2024, 13:46 часа
Реклама

През лятото, опитвайки се да избягат от жегата, шофьорите често повтарят едни и същите грешки, които застрашават тяхната безопасност. Автомобилни експерти посочиха кой са най-опасните „летни“ навици на хората зад волана.

Още: 5 храни, които трябва да се избягват, докато се шофира

При топло време някои шофьори събуват обувките си в колата, когато карат на дълъг път. Рязкото спиране без обувки обаче може да бъде проблематично, тъй като босият ви крак може да се изплъзне от педала в най-неподходящия момент, което ще провокира извънредна ситуация.

През лятото много хора предпочитат да карат с отворени прозорци, дори колата да е с климатик. Толкова е приятно да усещаш топлия въздух, особено по магистралите извън града. Въпреки това през топлия сезон във въздуха има голям брой насекоми - от безобидни пеперуди до агресивни оси и досадни мухи. Понякога тези неканени гости могат да влязат в автомобила, разсейвайки водача и увеличавайки риска от инцидент. Затова в такива случаи е по-разумно да затворите прозорците и да включите климатика.

Още: Лекари казаха за колко минути на слънце колата се превръща в печка

Навикът да се оставят бутилки с вода в купето на автомобила в горещо време може да доведе до истински пожар, тъй като пряката слънчева светлина, преминаваща през контейнер с течност - като през леща, може да се фокусира и да предизвика запалване на частите на интериора.

През лятото често се случва поради променливото време шофьорите да носят допълнителни дрехи, а след това, когато изгрее слънцето, става толкова горещо, че дори климатикът не може да помогне. В такива ситуации някои шофьори предпочитат просто да изхвърлят излишните дрехи, без да спират. Това обаче може да доведе и до инцидент. Ето защо в такива моменти е по-добре да спрете и спокойно да премахнете ненужните неща.

Най-опасната за шофиране област в България: Актуални данни

Друг опасен навик често се среща сред пътниците, но тъй като шофьорът е отговорен за тяхната безопасност по време на пътуването, този проблем го вълнува. Въпросът е, че пътниците в жегата могат да се навеждат през отворен прозорец или люк. Това поведение увеличава риска от нараняване при внезапно спиране.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес