Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо олимпийците ще спят на картонени легла?

24 юли 2024, 17:13 часа • 2288 прочитания

Леглата на спортистите на Олимпийските игри в Париж наистина са изработени от картон. Новината за леглата от хартия, която предизвика любопитство и известен скептицизъм, беше потвърдена от организаторите. Те разкриха, че японската компания "Airweave", която е била отговорна за оборудването на спортистите на Токио 2020, е официален поддръжник и на Игрите през 2024 година.

Картонените легла, подготвени за спортистите на Париж 2024

Въпреки хартиената конструкция, самите легла са проектирани да бъдат изненадващо здрави - и за това има основателна причина. Те са измислени да издържат на натоварване с тегло до 250 килограма, както и да имат персонализирана модулна система за матраци, която дава възможност матрака да се адаптира към физиката и нуждите на различните спортисти.

"Проектирахме тези картонени легла така, че да могат да поддържат до трима или четирима души, които скачат, защото след като спечелят медал, хората са много щастливи", споделя основателят и президент на "Airweave" Мотокуни Такаока.

Въвеждането на картонените легла отново разпали спора, възникнал по време на Игри в Токио. През 2020 г. американският състезател по ски бягане Пол Челимо изрази своята загриженост, като публикува видеоклип, в който предположи, че тяхната очевидна крехкост може да е начин да се ограничи интимността между спортистите. Тази теория обаче бе опровергана, като мерките за отдалечаване, въведени от Олимпийския комитет, имаха за цел да намалят риска от заразяване с ковида.

"Най-зелените" олимпийски игри в историята

Легла на олимпийците в Париж

Използването на 16 000 картонени легла с матраци, които могат да се използват повторно и да се рециклират, за игрите в Париж е част от инициативата, целяща да направи тези игри "най-зелените в историята", като друга е почистването на река Сена.

В допълнение към картонените легла, матраците са изработени отчасти от рециклирани риболовни въдици. След края на събитието те ще бъдат дарени на различни организации, сред които френската армия, балетния колеж на Парижката опера и хотелското училищe.

Други мебели в олимпийското село ще включват: малки масички, изработени от совалки за бадминтон; пуфове, направени от парашутен плат; и столове, изработени от рециклирани капачки от бутилки. В областта на храненето организаторите обещават да се намали наполовина употребата на пластмаси за еднократна употреба в сравнение с Игрите в Лондон през 2012 г.

ОЩЕ: Любопитно: Новак Джокович отказа да живее в олимпийското село

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес