Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дисквалифицираха индийска състезателка по борба ден преди големия финал

07 август 2024, 14:04 часа • 2181 прочитания

Индийката Винеш Фогат, която трябваше да се бори за златен медал на Игрите в Париж, е дисквалифицирана от олимпийската надпревара по борба заради наднормено тегло в категория до 50 кг при жените. Всяка категория във френската столица се провежда в рамките на два състезателни дни. Медицинският контрол и претеглянето се провеждат сутринта на първия ден. През втория борците, които са се класирали за финалите и репешажите, се претеглят отново.

Вчера завоюва най-големия успех в кариерата си, а днес бе дисквалифицирана

Винеш Фогат имаше право да се състезава в деня на откриването, но в четвъртък сутринта бе измерена с около 100 грама над 50 кг. Според правилата на борбата, ако даден борец не успее да се претегли в който и да е от дните на състезанието (предварителни, репешажни и финални кръгове), той отпада от състезанието. Винеш си беше уредила класиране за финала, след като спечели три схватки в сряда.

Винеш Фагот

"Със съжаление индийският контингент споделя новината за дисквалификацията на Винеш Фогат от женската борба в категория до 50 кг", се казва в изявление на Индийската олимпийска асоциация (IOA). "Въпреки всички усилия на отбора през нощта, тази сутрин тя претегли няколко грама над 50 кг."

На финала Винеш Фогат трябваше да се изправи срещу Сара Хилдебрандт от САЩ, поставена под номер 6. Сега американката ще се бори с Юснейлис Гусман за златния медал, а Юи Сусаки и Оксана Ливач ще се състезават за бронза.

ОЩЕ: Семен Новиков размята натурализиран чеченец и се класира на 1/4-финал в Париж 2024

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес