Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Театрално дружество „Искра“ в Тетевен отбеляза своята 140-годишнина

16 май 2024, 15:55 часа
Реклама

На 15 май в салона на НЧ „Съгласие 1869“ – Тетевен, жители и гости на града имаха възможността да изгледат постановката "Михал Мишкояд" по Сава Доброплодни. Тя бе пресъздадена от самодейците от театрално дружество „Искра“, което отбеляза своята 140-годишнина.

Актьорите от театралния състав бяха поздравени от кмета на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, която им пожела да са здрави, упорити и креативни, за да продължават да радват с представленията си и да показват великата сила на това изкуство и занапред.

Приемете моите най-сърдечни поздрави по случай 140-годишнината на театрално дружество „Искра“. Днес с голямо удоволствие отбелязваме този празник, който символизира не само времето, прекарано на сцената, но и красотата и вълшебството, които са останали в сърцата на хората през годините, каза д-р Бояджиева в своето обръщение.

Тази сцена е оцветявала с различни емоции живота на хората. Тя е била платформа за изразяване на вътрешния свят, за споделяне на истории и за обогатяване на душите с вълшебството на театъра, добави още кметът.

Позволете ми да изразя благодарността си към всички – бивши и настоящи театрални дейци, за великолепните постановки и спектакли, за труда, всеотдайността и любовта, които сте дарявали и продължавате да даряват на нас зрителите, подчерта д-р Бояджиева.

Кметът на Тетевен връчи кошница с цветя и плакет на ръководителя на театралния състав - Люба Дочева, след което своите поздрави отправи Стефи Рашкова – секретар на НЧ „Съгласие 1869“ – Тетевен, която прочете и поздравителен адрес от името на председателя на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева. Сред присъстващите на събитието бе и зам.-кметът на Община Тетевен – Борис Врабевски, а цветя и поздрави бяха поднесени от публиката, от името на НЧ „Цачо Ненов 1897“ – с. Гложене и др.

Театрално дружество „Искра“ започва своя път през далечната 1884 г., когато млади, интелигентни граждани, любители на театралното изкуство се обединяват, за да му вдъхнат живот и да поставят началото на читалищния живот след Освобождението. Желанието им е да издигнат театъра в нашия град на една по-голяма висота, да го направят извор на наслада и нравствено извисяване за зрителите, а от тогава до сега – за периода на своето съществуване, то е пресъздало стотици театрални постановки, оперети, водевили, балетни постановки и много други.

Всички, които са пропуснали представлението, ще могат да изгледат отново постановката на 17 и 22 май от 18.30ч. в салона на НЧ „Съгласие 1869“ – Тетевен.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес