Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа оставка заради снега - в Кърджали

10 март 2015, 13:01 часа
Реклама

Областното пътно управление в Кърджали от днес има нов директор. Досегашният Орхан Ибрахим е отстранен заради несправяне с критичната ситуация след обилните снеговалежи, предаде БГНЕС.

По време на посещението си в Кърджали в събота, 7 март, регионалният министър Лиляна Павлова заплаши, че ще има тежки санкции за пътни шефове и остро критикува Ибрахим заради липсата на контрол и организация на снегопочистващите фирми. Орхан Ибрахим бе назначен на поста по времето на кабинета на Пламен Орешарски от квотата на ДПС. Сега на негово място е назначен Живко Боговски, който и преди години е работил на тази длъжност.

Обстановката в Кърджали

Междувременно областният управител на Кърджали Илия Илиев поиска от Министерството на отбраната хеликоптер за транспортиране на болни от райони в община Ардино, която е в най-тежка ситуация. Тези хора живеят в трудно-достъпни райони, до които автомобилите на Гражданска защита снощи не успяха да стигнат заради високите преспи и свлачища, посочи Илиев. Хеликоптерът е необходим за една онкоболна в село Голобрад, друга с инсулинова зависимост от село Брезен и двама диабетици в село Любино. В кризисния щаб е постъпил сигнал за семейство в Голобрад, в което 6 деца гладуват.

Освен хеликоптер е поискана и специализирана снегопочистваща техника – пет верижни машини УТВ и товарна платформа. Вчера министерството изпрати "Кугър", който обследва повредите по електропроводите в Ардинско. Днес депутатът Цвета Караянчева и екип на БЧК с високопроходим автомобил потеглиха към община Ардино, за да доставят лекарства, вода и храна на хората в бедстващите села, както и медикаменти и вода за болницата в града.

"Обстановката в Кърджалийско остава критична, все пак под 200 са вече населените места без ток. Екипите на EVN и Енергийния системен оператор /ЕСО/ работят из цялата област. EVN мобилизира 40 екипа, 18 от тях са подкрепления от други градове, те започнаха монтажа на временни дървени електрически стълбове на местата на онези 90, които паднаха. Работи се непрекъснато в изключително тежка обстановка, машините пробиват преспи по 3-4 метра", заяви областният управител. Продължава разчистването на пътя Кърджали-Ардино. Роторните снегорини са на 4 км от общинския център, но на разклона за Даладжата са възпрепятствани от падналите дървета. Екипите очакват до няколко часа движението да бъде възстановено напълно. Цялата община Кирково е без ток, с изключение на район Бенковски. Без електрозахранване са всички населени места в общините Крумовград, Джебел и Ардино. В община Черноочене има ток само в централната част и в горната махала на село Свободиново. В община Кърджали на тъмно са 10 села, в Момчилградско без ток са част от градските квартали и 14 населени места.

По данни от кризисния щаб пътят Кърджали – Асеновград през Паничково остава затворен. Хасково – Кърджали през Черноочене е проходим за леки автомобили, товарните се пренасочват през село Мост. С изключение на Ардино, има достъп до всички общински центрове. Отворени са и част от отсечките от общинската пътна мрежа. Всички населени места в общините Ардино, Джебел, Крумовград и Черноочене са без вода, както и жителите на 6 села в Момчилградско и 10 в община Кърджали. Над 320 снегорини работят в момента по републиканската пътна мрежа, 50 машини, от които 6 роторни снегорина, продължават да разчистват пътищата в област Кърджали, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Основната пътна мрежа в областта е отворена за движение, 80% от пътната инфраструктура в областта е проходима. Сериозен проблем при разчистването й създават постоянно падащите дървета от тежкия сняг.

Нови 13 сигнала са подадени тази сутрин – за трима болни, които трябва да бъдат транспортирани до здравни заведения, за паднали дървета, за наводнени приземни помещения, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. Екипи на пожарната служба са на местата на произшествията. Вчера 12 аварийно-спасителни екипи се отзоваха на 25 сигнала. До здравни заведения са били транспортирани болни на хемодиализа, мъж с бъбречна криза и две деца, доставен е инсулин на диабетици. Девет са сигналите за паднали дървета по пътищата. Четири екипа са отводнявали приземни помещения в училища и канал за преглед на автомобили. В две обществени сгради е подадено електрозахранване с агрегати. Оказана е техническа помощ на служители на Електроразпределителното дружество.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес