Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: Най-вероятно е ГЕРБ да направят правителство на малцинството

03 октомври 2022, 08:42 часа
Реклама

Най-вероятно е ГЕРБ да направят правителство на малцинството, което да разчита на подкрепа от парламента за срок от година, преди местните избори, за да се избегне нов парламентарен вот. Това прогнозира социолъг Андрей Райчев в ефира на Нова телевизия.

Според него ГЕРБ не може да не се опита да формира коалиция. ""При този резултат не може да не се опитат, защото ще се изложиби. Би било възможно ГЕРБ да привлекат ДПС и дори БСП към коалиция, защото социалистите трябва да се справят с много лош резулат. Друг е въпросът дали Борисов иска да управлява с „турците” и „комунистите”, както ги наричат противниците им”, коментира Райчев.

Според Райчев, може да има формула, за да се задържи правителство на малцинството с мандата на ГЕРБ, но затова ще е важно каква позиция ще заеме ДБ.

Според Димитър Ганев, ако България отиде отново на избори през януари, резултатите няма да са със значителна разлика и “същите хора ще трябва да седнат заедно на масата за преговори”.

Според Райчев лидерът на ГЕРБ ще търси по-широка подкрепа като се откаже от премиерското място и предложи временно правителство. “Така шансовете се повишават”, каза политологът.

ОЩЕ: На финалната права: Картината на новия парламент

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес