Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възможен е ремонт на кабинета след местния вот: Димитър Ганев в "Отговорите" (ВИДЕО)

21 септември 2023, 18:00 часа

Възможни са промени в правителството след местните избори. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ директорът на агенция “Тренд“ социологът Димитър Ганев:

Реклама

Най-напред за Вашата прогноза - казвате, че ако подкрепата за правителството спадне, около 70% недоверие се отчитат в момента, ротацията може да се случи по-рано от март. Така ли е?

Още: "Тренд": Дистанцията между ГЕРБ и ПП-ДБ се увеличава, не искаме нови избори

“Като ротация имам предвид по-соро сериозен ремонт на кабинета. Ако го приемате като ротация, да, защото сериозен ремонт по някакъв начин е свързан и с балансите между отделните партньори. Смятам, че в един момент би могло това правителство, ако падне под критични нива на поскрепа, не само ГЕРБ, но и ПП-ДБ също да привидят своя политически интерес в това да има все пак някаква промяна, за да се набере нов кредит на доверие, да се даде някакъв тласък на мнозинството. Защото продължаване на крепенето на всяка цена на един кабинет, който и да е той, който е на критично ниски нива на подкрепа, все още не сме стигнали тези нива, държа да отбележа, просто би могъл да нанася сериозни негативи на самите партии, които го подкрепят.

Още: ГЕРБ обясниха на електората си защо правят компромис, ПП-ДБ – не: Евелина Славкова в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Ремонтът на кабинета може да бъде свързан и със смяна на премиера, което означава фактически ротация. Защото за да се смени премиерът, оставката на премиера означава оставка на целия кабинет. Това означава нова конституционна процедура по връчване на мандати от страна на президента. Президентът връчва мандат на първата политическа сила, която е ГЕРБ. И тогава кабинет вероятно ще бъде направен с първия мандат. И затова казвам, че фактически това представлява ротация, защото през тази процедура трябва да се мине и в началото на март.“

Още: Димитър Ганев: Пред този кабинет предстои един много голям тест - местните избори наесен

ГЕРБ ли ще инициира промените“

“Това зависи от резултатите от местните избори. Те няма да я инициират самостоятелно, разбира се, че ще бъде с разговор с ПП-ДБ. Но вероятно ГЕРБ може да бъде този, който предложи първи да има по-съществен ремонт на кабинета, включително, пак казвам, със смяна на премиера.

Казвам резултатите от местните избори, защото тези резултати ще представят новата политическа ситуация, в която ще живеем. Колкото до ПП-ДБ, аз смятам, че подобна инициатива за смяна на кабинет, няма да срещне тяхната кой знае колко сериозна съпротива, защото те ще бъдат поставени пред следната дилема: Дали да се направи нов кабинет в рамките на този парламент, или да се отиде на нови избори. Те нямат интерес от това да се ходи на нови избори“.

Още: Ако отидем сега на избори, ще ядем и торбите сол, и тоягите: Димитър Ганев в "Отговорите" (ВИДЕО)

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес