Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световна слава за България: Какво откри проф. Вагалински в Хераклея Синтика? (ВИДЕО)

17 юли 2024, 11:31 часа • 6287 прочитания

Мраморната статуя, открита в Хераклея Синтика, най-вероятно е на владетел от владетелско семейство с много висока позиция в социалната йерархия.

Това заяви в "Студио Actualno" проф. Людмил Вагалински, ръководител на археологическите разкопки в древния град Хераклея Синтика край Петрич.

Знаете, през последните седмици руините на селището за пореден път донесоха световна слава за българската археология с откриването в Клоака максима (големия канал на селището) на триметрова мраморна статуя. Първоначалната хипотеза за нея беше, че тя изобразява бог Хермес.

"Този владетел е живял някъде около новата ера, той е обожествен, като е представен в т. нар. божествена голота, но не става въпрос за бог", разясни професорът. Той отхвърли спекулациите в публичното пространство, че статуята изобразява Александър Македонски или Филип II. Вагалински уточни, че в момента античната находка се намира в историческия музей в Петрич, като предстоят редица консервационни процедури, преди тя да бъде изложена и достъпна за наблюдение от туристи. 

"Още трябва време на обществото ни да проумее с какво разполагаме на българска територия, но вече има добра посока в това отношение. Ние започнахме проучвания през 2007 г. Тогава тук беше една гола поляна, но от тогава работим системно и беше важно общината да припознае обекта като много важен. Идват хора тук от целия свят, българските туристи са много активни", разказа още проф. Вагалински.

В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид. Повече от 100 години учените спорят къде е разположен този античен град. Дълго време се смята, че се е намирал на юг от Рупелското дефиле (в днешна Гърция). Хераклея Синтика е локализирана при село Рупите от доцент Георги Митрев от Пловдивския университет. Това става след откриването на голям латински надпис през 2002 г., който Митрев превежда, коментира и публикува.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес