Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изгубихме цяло поколение и не си научихме уроците от Ковид: Д-р Стойчо Кацаров в “Отговорите“ (ВИДЕО)

04 април 2024, 19:30 часа • 8036 прочитания

Изгубихме цяло поколение заради Ковид и не си научихме уроците. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ д-р Стойчо Кацаров. Той беше служебен министър на здравеопазването във второто правителство на Стефан Янев, точно по време на пандемията:

Още: Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

“Последствие от здравната система е огромната смъртност. Ние общо взето изгубихме едно поколение, възрастното поколение. Най-високата смъртност беше при нас. Средната продължителност на живота след пандемията Ковид е намаляла в България от 75 години, на 71 години. Това са катастрофални данни. С четири години е намаляла само в рамките на една година – година и половина, когато беше пандемията от Ковид.

За съжаление ние не научихме уроците си от пандемията.

Още: Ковид е намалил продължителността на живота с близо 2 години

Какво ни показа пандемията? Тя ни показа, че ако искаме бързо да реагираме в такива ситуации, здравната система трябва да е много гъвкава. Тя трябва да позволява бързо да се разкриват нови дейности и нови лечебни заведения и бързо да се закриват, ако няма нужда. Ние разкрихме инфекциозно отделение за Ковид в нарушение на закона, защото законът забранява.

И този мораториум (да се разкриват нови частни болници, бел. ред.), е същото. Утре ако дойде пак Ковид или друго нещо, как ще ги разкриеш, като имаш мораториум или забрана? Пак ще нарушиме закона. Не си научихме урока.“

Още: Мораториумът за разкриването на нови болници с невъзможни срокове

По-рано за мораториума д-р Кацаров каза:

“Това е много лошо решение. Няма логика, ако вие сте загрижен за една система, искате да я подкрепите, да забранявате инвестициите в тази система. Не е необходимо да инвестира държавата, след като има хора, които са готови собствените пари да инвестират в здравната система. Вие забранявате на хората да инвестират собствените си пари, а инвестирате държавни пари. Има желаещи да изградят в София детска болница, частна. С частни средства, не с държавни. Ние не им позволяваме да изградят детска болница, вместо това отделяме 100 милиона от бюджета да изградим държавна детска болница, без да знаем кога ще стане това и дали ще стане. Добре, къде е логиката?“

Още: Здравното министерство планира мораториум върху появата на нови болници

От видеоматериала ще научите още:

  • Добре ли е джипитата да изписват антибиотици само с електронни рецепти;
  • Защо си отиде здравният министър проф. Христо Хинков;
  • Вярно ли е, че здравен министър трудно може да смени шеф на голяма болница.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес