Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Даниела Узунова: Марките трябва да отговарят на нуждите на потребителите

11 октомври 2013, 09:00 часа • 26414 прочитания

Даниела Узунова е маркетинг мениджър и член на УС на "Данон България". Името ѝ е свързано с успешното създаване на брандовете „Данон За Мен”, ДЗП, както и с работата по „Активиа”, „Данонино”, „На баба” и други, които се превърнаха в любими марки на много български семейства.

Г-жа Узунова е лектор в предстоящия семинар "Как да създадем успешна марка в България?". Той ще се проведе на 15 октомври в Новотел "София". Г-жа Узунова ще говори на тема "Търсеща аудитория: Как потребителят ни диктува създаването на нови марки?"

Защо избрахте да се занимавате с маркетинг и конкретно с бранд мениджмънт?

Обичам работата си, аз съм един щастлив човек, който в понеделник сутрин с желание отива в офиса. Да си маркетолог е много вълнуващо – имаш толкова много свобода да направиш нещо, но и носиш толкова много отговорност за резултата. Да си бранд мениджър, т.е. да отговаряш за дадена марка, е като да си родител и да се грижиш за дете – марката зависи от твоите решения, важно е как ще я изградиш през първите няколко години, трябва да я подхранваш с иновации или реновации, да проверяваш здравословното ѝ състояние чрез проучвания и да се стремиш да расте бързо. И дори когато една марка е във фаза на зрялост или спад, трябва да имаш смелост да й направиш  „животоспасяващо“ реновиране.

Но в самото начало, когато стартирах кариерата си като стажант маркетинг, не знаех какво ме очаква, дори бях на път да се откажа, когато видях с колко много цифри се сблъсквам всеки ден. Радвам се, че не съм го направила, и сега имам вълнуваща професия.

Защо една и съща компания би искала да създава и развива различни брандове и какви изгоди ѝ носи това?

Когато искаш да създаваш и управляваш бизнес, марките и продуктите, които създаваш, са не самоцелни, а трябва да отговарят на нуждите на потребителите. А потребителите са много различни и със всеки трябва да общуваш чрез различна марка. Ние в "Данон България" имаме богато портфолио от марки на нашия пазар, предназначени за различни таргети, и това е част от мисията на Данон да дарява здраве чрез продуктите си на възможно най-много хора по целия свят. 

Според Вас кой е най-успешният Ви бранд проект? А този, за когото не искате да си спомняте дори на сън?

Трудно е да се каже, цялата ми работа е като броеница от проект след проект, и те се застъпват. Като част от маркетинг екипа в Данон България се гордея с иновациите, които правят нашата компания една от най-новаторските не само на нашия пазар, но и сред останалите Данон компaнии по света – лансирането на Активиа Закуска, прелансирането на ДЗП, създаването на Данон За Мен, все успешни проекти. В работата ми има много проекти, които са донесли успехи, и всички те са част от екипна работа – екипът на Данон България е страхотен. Естествено, че има и предизвикателства – случвало ми се е например след заснемане на клип много неща да не са според очакванията на ръководството. Тогава вече е трудно – един клип струва доста пари, а вече е заснет. Но всичко е поправимо.

Как се създава нов бранд – колко време отнема подготовката му, какъв е самият процес, кой е водещият елемент – вдъхновение или прагматизъм, за да бъде задоволен вкусът на целевата група, която искате да привлечете?

Създаването на нова марка е голямо предизвикателство. Не само вдъхновението и прагматизмът са важни, нужно е да имаш добра интуиция и бизнес нюх. Трябва да откриеш достатъчно добра ниша с потенциал и после правилно да изградиш марката и да я позиционираш. Едно от най-важните неща е фокусът – марка за всеки е марка за никой, никой няма да се разпознае в нея. Ние в Данон България се стремим не просто да създаваме марки, а да ги създаваме с помощта на потребителите ни, т.е. диалогът е двупосочен. Най-пресният пример за това е Данон За Мен, където ние открихме нишата и се насочихме най-вече към българския мъж. Всичко останало – името, опаковката, дизайнът, комуникацията бяха създадени в една непрекъсната дискусия с българските мъже. Една марка се ражда в компанията, но се създава истински от потребителя. И затова марките са различни.

Работата е част от живота ни, но животът не е само работа – какво е Вашето хоби?

Доскоро се шегувах, че хобито ми е да сменям памперси. Вече не го правя, но свободното ми време не е време за мен, а време, което искам да прекарвам със семейството си. Имам две прекрасни деца, които имат нужда от много внимание. Затова нямам време за хоби, но все пак обичам да танцувам, спортувам и да се забавлявам с приятели.

Регистрацията за семинара "Как да създадем успешна марка в България?" е отворена и всички, които имат интерес към събитието, може да заявят своето участие на адрес www.powerbrand.bg/seminars. Първите 15 регистрирани участника ще получат безплатен екземпляр от книгата "Брандинг 101" на издателство "Локус Пъблишинг", партньор на проекта. Организатор на семинара е консултантска фирма "Пауър Бранд", специализирана в пълно маркетинг обслужване на търговски марки. "Пауър Бранд" работи в областта на брандинга и медиите повече от 2 години в партньорство с водещи маркетинг консултантски компании в света и популярни международни експерти с многогодишен опит и доказани успехи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес