Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо вътрешното ядро на Земята е твърдо, след като е по-горещо от Слънцето?

20 юни 2023, 08:40 часа
Реклама

Най-вътрешният геоложки слой на Земята е твърда метална топка с диаметър около 2400 километра. Никой никога не е вземал проби от него – самото достигане до мантията е предизвикателство и след това има още два слоя – но знаем нещо за неговия състав и физически условия от начина, по който преминават сеизмичните вълни, пише IFLScience.

Сред нещата, които сме научили за вътрешното ядро, е, че на повърхността му температурата е 5700 – 6200 Келвина (5427 – 5926 градуса по Целзий). Всъщност долната цифра се оказва същата като средната на повърхността на Слънцето и е много по-гореща от слънчевите петна. Знаем също, че за разлика от външното ядро, вътрешното ядро е твърдо. Това може да изглежда като противоречие, но обяснението е много просто.

В ядрото на Земята се крие още едно ядро

Повърхността на Слънцето е плазма (като газ, но силно йонизирана) не само защото е предимно много горещ водород, но защото е изложена на Космоса. Вътрешното ядро се намира под огромното тегло на външното ядро, мантията и кората. Налягането е около 350 гигапаскала, или повече от 3 милиона пъти атмосферното налягане на морското равнище.

Това е достатъчно, за да превърне сместа от желязо с малко никел и други елементи от течна в твърда. Точно както водата кипи при много по-ниски температури на върха на планината, тъй като налягането на въздуха там е по-ниско, високото налягане може да повиши температурата, при която дадено вещество се топи.

По този начин учените могат да изчислят температурата на границата между външното и вътрешното ядро, като изчислят налягането в тази точка и преценят колко горещи могат да бъдат металите в сърцето на планетата, докато остават твърди. Например точно на границата на ядрата налягането е малко по-ниско и следователно същият материал се превръща от твърд в течен.

Изследователите отбелязват, че учените не са свикнали да се справят с такова налягане и затова има 10% отклонение в оценката на температурата. Това обаче едва ли ще промени нещо. Ядрото се охлажда бавно, тъй като концентрацията на радиоактивните елементи, които го нагряват, спада, затова се смята, че вътрешното ядро ​​бавно расте, тъй като части от външното ядро ​​се втвърдяват при по-ниски температури.

Ядрото на Земята сменя рязко скоростта и посоката си на въртене, а понякога дори спира

Основният проблем е, че вибрациите на сеизмичните вълни не се различават много между твърд обект и изключително вискозна течност. Ето защо изследователите все още спорят дали вътрешното ядро ​​на Земята е наистина твърдо, или изключително вискозна течност, както впрочем спорят от десетилетия дали стъклото във вашите прозорци е твърдо вещество, или супер охладена течност и вие можете да ги докоснете.

Ако вътрешното ядро ​​на планетата все пак е течно, неговият вискозитет трябва да е изключително висок. Също така се предполага, че течното вътрешно ядро ​​на Земята може да обясни защо на сеизмичните вълни при земетресение им трябва повече време, за да преминат през ядрото близо до екватора, отколкото от полюс до полюс.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес