Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път: Експериментален медикамент срещу рак излекува всички участници в проучването

06 юни 2022, 20:20 часа • 13644 прочитания

Учени съобщиха за невероятни резултати от ново експериментално лечение за рак – всички участници в клиничното проучване са се излекували, пишат световните агенции. Проучването е било малко – 18 души с диагноза ректален рак са били селектирани, а де факто 12 са минали изцяло изследването, но изненадата за всички била огромна, след като станало ясно, че няма и следа от заболяването. Изследването е публикувано в The New England Jorunal of Medicine.

"Тези резултати се случват за първи път в историята на раковите заболявания", заяви д-р Луис Диаз, който ръководи проучването. Лечението на ректален рак е изключително тежко – освен традиционните методи като химио и лъчетерапия, повечето от доброволците трябвало да преминат и през операции, които да променят коренно начина им на живот. Никой от тях не очаквал туморите да изчезнат, разказва The New York Times в специален материал.

Друга изненада е, че нито един от участниците в проучването нямал сериозни странични ефекти. Обикновено един на всеки пет пациенти проявяват някаква странична реакция към медикаменти, давани при онкотерапия.

Новото лекарство (достарлимаб, dostarlimab) било давано на пациентите на всеки три седмици за период от шест месеца. Една доза струва около 11 000 долара. Това, което медикаментът прави, е да "размаскира" раковите клетки, за да може имунната система да ги намери и унищожи. Медикаментът представлява моноклонално антитяло (вид инхибитор), а след курса пациентите преминават стандартен курс химиотерапия и операция.

Важно е да се уточни, че при нито един от участниците ракът не е стигнал до други органи, извън ректума и в някои случаи лимфни възли - т.е. сравнително по-ранен стадий. Друг важен момент - трябва да се направят нови изследвания, за да се установи кога точно тялото реагира на лекарството в благоприятна посока - т.е., резултатите да се повторят.

Проучването е спонсорирано от британския фармацевтичен гигант GlaxoSmithKline. А д-р Диаз е правил подобно проучване с Merck преди 5 години, което е показало обещаващи резултати, но досега не е намирал финансиране за ново изследване, тъй като евентуалните спонсори са се опасявали, че терапията е рискова.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес