Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вирусът, причиняващ херпес по лицето, вероятно е на 5000 години

29 юли 2022, 21:32 часа • 6437 прочитания

Съвременният щам на вируса, който причинява херпес по човешкото лице, датира от около 5000 години, предаде Франс прес, като цитира авторите на ново британско проучване, съобщи БТА.

“Успяхме да определим, че всички разновидности на съвременните щамове датират от определен период в края на неолита, началото на бронзовата епоха", обясни Кристиана Шайб, която е съавтор на изследването, публикувано в изданието "Сайънс адвансис".

Това означава, че разпространяващият се сега херпес би бил само на 5000 години, възраст по-малка от предполагаемата. “Малко е изненадващо, защото се предполагаше, че херпесът е еволюирал заедно с човека много дълго време“, заяви пред Франс прес Шайб от Кембриджкия университет.

Около 3,7 милиарда души по света са заразени за цял живот с херпес симплекс вирус, тип 1 (HSV-1), който причинява лезии по лицето, сочат данни на Световната здравна организация. 

Въпреки това, историята на този вирус и начинът, по който се разпространява, остават малко известни, най-вече защото е трудно да се намерят древни примери.

Екипът на Шайб изследва ДНК от зъбите на стотици хора, намерени при древни археологически разкопки. Само четирима от тях са били носители на херпесния вирус, когато са починали. Чрез секвениране на генома, учените определят кога се е появила неговата съвременна разновидност.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес