Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важен елемент от организма може да има извънземен произход

12 февруари 2022, 08:00 часа • 7350 прочитания

Съвместен екип от изследователи от университета "Фридрих Шилер" в Йена (Германия) и Института по астрономия "Макс Планк" са открили нова улика към мистерията на произхода на живота. Учените са провели експеримент и са доказали, че пептидите могат да се образуват в Космоса.

Изследването е публикувано в списание Nature Astronomy и е описано накратко на сайта на Йенския университет. Целта на новото изследване била да се установи дали пептидите могат да се образуват на повърхността на прах при условия, подобни на тези, които преобладават в Космоса.

Тези молекули са едни от основните „градивни елементи“ на целия живот. Пептидите се състоят от отделни аминокиселини, подредени в определен ред, и изпълняват различни функции в организма - пренасят вещества, ускоряват реакциите, образуват в клетките стабилизиращи решетки и т.н. Специфичните свойства на пептидите се влияят от реда, в който са подредени аминокиселините.

Доскоро се смяташе, че пептидите са се образували на Земята и това е станало основната причина за възникването на живота. Напоследък обаче все по-често се чуват хипотези, че тези молекули може изобщо да не са се появили на нашата планета, а например в космически молекулярни облаци.

В новото изследване учените са провели експеримент. Те пресъздали в лаборатория условията, които преобладават в космическите молекулярни облаци. Върху частиците прах във въкуума присъстват такива химични вещества като въглерод, амоняк и въглероден оксид. Като модел послужила вакуумна камера, в която тези вещества били въведени на повърхността на праховите частици при определено налягане и температура.

"Изследванията показаха, че при тези условия пептидът полиглицин се образува от простите химикали - казва д-р Серж Краснокутски, водещ автор на изследването. - Това са вериги от много проста аминокиселина глицин и сме наблюдавали различни дължини. Най-дългите образци се състоят от единадесет единици от аминокиселината."

Учените установили също, че в условията на молекулярни космически облаци ме много лесно да се образува аминокетен - важно за биологията органично съединение. Известно е, че за това атомите трябва да преодолеят определена енергийна бариера. В този случай обаче, както предполагат учените, в този процес помага специален ефект на квантовата механика.

„На този конкретен етап от реакцията водородният атом сменя мястото си - казва Краснокутски. - Той е толкова малък, че като квантова частица не може да преодолее тази бариера, но може да я прекоси, така да се каже, поради тунелния ефект."

С други думи, експериментът е доказал, че в космически условия могат да се създават не само аминокиселини, но и пептидни вериги. Това откритие предоставя нов ключ към разбирането на произхода на живота на Земята.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес