Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уроборос: Шокиращи видеа показват, че змиите наистина поглъщат собствените си опашки

12 август 2023, 09:40 часа • 6417 прочитания

Змия, захапала собствената си опашка, е символ на безкрайността от древни времена. Но да видите илюстрация на тази концепция, не е като да станете свидетел на уроборос в реалния живот.

В редки случаи, най-вече когато се намира в плен, змия наистина може да погълне собствената си опашка, пише ScienceAlert.

Докато влечугото поглъща все повече и повече от тялото си, емблемата на вечността бързо се превръща в спирала на смъртта. Ако собственикът на змията не се намеси, нейните храносмилателни течности могат да започнат да разграждат собственото ѝ тяло.

Някои змии в плен, които имат навика да захапват опашките си, имат увреждане на люспите от киселинните стомашни сокове.

Херпетолозите наистина не знаят защо змиите правят това, но подозират, че саморазрушителното поведение възниква от стрес, объркване, болест или дори глад. Ако на змия ѝ стане прекалено горещо например и не може да избяга на сянка, тя може да се обърка, да не може да различи собствената си опашка от потенциална плячка. Прегряването също може да предизвика апетита на змията.

Вероятно това се е случило с горкото създание във видеото по-долу, което е заснето в магазин за домашни любимци да поглъща собствената си вече окървавена опашка. (Внимание – някои може да намерят сцената и реакциите на хората наблизо за малко напрягащи!).

Дори ако змията осъзнае какво е направила след първото ухапване, тя пак може да се сблъска с проблеми. Въпреки че змиите могат да се предпазят от собствената си отрова, техните зъби могат да причинят сериозни рани, които да доведат до инфекция.

Тъй като кралските змии обикновено ядат други змии, смята се, че този вид е особено податлив на грешен канибализъм.

Във видеоклип в YouTube от 2020 г. например Джеси Ротакър от резервата за влечуги Forgotten Friend в Съединените щати обяснява, че кралските змии често хапят собствените си опашки.

Змията, която заснема тогава, обаче "не само се нахапва". Тя поглъща половината си тяло.

„Тя не е най-умната кралска змия наоколо – смее се Ротакър във видеото. – Ако имате влечуги, които не се разбират, обикновено можете да ги разделите… Когато имате кралска змия, която яде собствената си опашка, не можете да отделите кралската змия от самата нея.“

За да спаси змията, Ротакър внимателно вади опашката от устата ѝ.

Но има и друг подход.

Когато друг собственик на пъстра кралска змия открива домашния си любимец да се самоизяжда, той намира хитро решение. Собственикът намазва с дезинфектант за ръце главата на съществото и миризмата кара змията да повърне собствената си опашка почти веднага.

Ако някой хване домашния си любимец в разгара на такова смущаващо действие, може също да опита да използва дезинфектант за ръце или да го постави във вода, за да видит дали това ще принуди влечугото да се освободи. Все пак е най-добре змията да бъде отнесена на ветеринар възможно най-скоро.

Не е известно колко често кралските змии хапят опашките си в дивата природа, но дори и най-запалените собственици на този вид не придават голямо значение на интелигентността на своите домашни любимци.

„Имам Нуево Леон Кинг на име Кевин – пише един собственик в Reddit за кралска змия, която яде собствената си опашка. – Кевин определено не е най-умната змия на света.“

ВИЖТЕ: Зъбите ми са мечове, ноктите – копия. Как древните култури са измислили драконите

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес