Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени узнаха съдбата на загиналите в битката при Ватерло

19 юни 2022, 08:00 часа • 12214 прочитания

След битката много местни мародери решили да се възползват от ситуацията. Те откраднали вещите на мъртвите, както и техните кости, с много необичайна цел.

Битката при Ватерло е една от най-кървавите битки в историята, но изненадващо много малко човешки останки са открити след битката, пише 9news.

Учените смятат, че когато френската армия на Наполеон е разбита от британски, холандски и германски войски в Обединеното кралство Нидерландия, са загинали около 48 000 души. Решаващата битка бележи края на продължилите десетилетия Наполеонови войни и смазва опитите на Франция да доминира в Европа.

В ново изследване, публикувано за 207-ата годишнина от битката в списание Journal of Conflict Archeology, учените са изяснили, че костите на загиналите във Ватерло войници са били продавани като тор. Както посочва Тони Полард от Центъра за военни изследвания и археология към университета в Глазгоу, когато стрелбата свършила и димът се разсеял, Ватерло се превърнало в невероятно мрачно място, от което някои решили да се възползват.

Както се оказва, местните смилали костите на загиналите войници в костно брашно с цел използването му като тор и го продавали на Британските острови - неговия основен пазар.

„Мнозина са идвали, за да откраднат вещите на мъртвите, някои дори откраднали зъби, за да правят протези, докато други идвали просто да наблюдават случилото се – обяснява Полард. – Поне три вестникарски статии от 1820-те години нататък споменават вноса на човешки кости от европейските бойни полета с цел производство на тор.“

„Основна цел са били масовите гробове, тъй като в тях е имало голямо количество тела, за да си заслужават усилията за копаене“, продължава ученият.

В хода на изследването експертите проучили данни, наскоро открити описания на бойното поле и рисунки на хора, посетили това място в първите дни след поражението на Наполеон. Разказите на очевидци описват точното местоположение на три масови гроба, съдържащи до 13 000 тела. Един такъв разказ включвал мемоарите и писмата на шотландски търговец на име Джеймс Кер, живеещ в Брюксел.

Но за да сложат точка по този въпрос, Полард и фондация Waterloo Uncovered планират да проведат мащабни разкопки, използвайки всички документални свидетелства. Те планират да прекопаят значителна част от полето Ватерло, да намерят следи от древните земни работи и да изяснят точната съдба на загиналите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Чумата унищожила икономиката на голяма част от Западна Европа, но пожалила Източна

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес