Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Паралелните светове съществуват!

08 октомври 2012, 13:46 часа • 162167 прочитания

Учени от университета в Оксфорд направили откритие в областта на математиката, което доказва, че паралелните светове наистина съществуват.

Теорията, над която отдавна размишляват големите умове, е дело на Хю Еверет и става достояние на света през 1950 година. Тя обяснява тайните на квантовата механика, която предизвика научни спорове.

В теорията на Еверет всяко ново събитие може да предизвика разделяне на Вселената. Броят на възможните алтернативни изходи е равен на броя на световете. Например, шофьор вижда внезапно изникнал пред колата пешеходец. В едната реалност, той избягва удара, но загива. В другата попада в болница и оживява, в третата загива пешеходецът. Броят на алтернативните сценарии е безкраен.

Досега теорията бе призната за фантастика и беше забравена.

Неочаквано обаче, по време на математическо изследване учените от Оксфорд открили, че Еверет е бил на прав път.

Според квантовата механика, преди експеримента какво има вътре в атома, не е трябвало да се казва, че това „вътре" реално съществува. Според измерването частиците заемат неясна „суперпозиция", в която те могат да бъдат едновременно в горния или долния спин или да се появяват на различни места в едно и също време. Учените твърдят, че ние живеем само в един от множеството паралелни светове, но не и в единствения.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес