Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Странно „златно яйце“ е открито във водите край Аляска

06 септември 2023, 07:50 часа • 10897 прочитания

В края на август по време на експедиция, организирана от Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ (NOAA), океанолозите видели нещо, което прилича на златно яйце. То лежало на дъното на Тихия океан, на 250 километра от южния бряг на Аляска.

Откритието е направено в сряда, 30 август, като екип на NOAA Ocean Exploration записвал видео в „дълбоките бездни на залива на Аляска“. Там, на дълбочина повече от три километра, лежало лъскаво „златното яйце“, с объркваща дупка в него.

„Нещо се опита да влезе... или да излезе“, отбеляза един изследовател в предаване на живо. В последвалия дебат екипът направил забавни препратки към всичко – от „Досиетата Х“ до класическите филми за чудовища. В крайна сметка било решено, че трябва да се вземе проба от кълбото, за да се изследва неговата ДНК. Препоръчано било обаче това да стане с повишено внимание.

„Просто се надявам, когато го пробием, нещо да не излезе – казва един от изследователите. – Това е като началото на филм на ужасите.“

Роботизираната ръка на подводния апарат взема проба от вътрешността на „яйцето“ NOAA

Дистанционно управляваната механична ръка на подводния апарат била разгърната, за да „погъделичка“ яйцето, разкривайки, че е деликатно на допир, като коприна. След това внимателно била „изсмукана“ в епруветка проба за изследване в лаборатория.

Членовете на екипа имат няколко предположения за това какъв може да е обектът, включително черупка на яйце или останки от гъба. „Когато нашите колективни знания не могат да го идентифицират, това е нещо странно“, заключава член на екипа. „Какво животно би направило такава яйчена черупка?“

Какви са тези дупки на дъното на Атлантическия океан?

Гмуркането е част от експедицията Seascape Alaska 5, която включва екип, записващ видео на области, които никога досега не са виждани от хора, включително някои места на дълбочина около 6 км. Гмурканията започнали на 24 август и ще продължат до 15 септември. Зрителите могат да гледат предаване на живо от 12:00 часа. до 21:00ч. EDT (което ще рече от 17:00 до 7:00 часа българско време). Когато условията позволяват, учените ще изследват залива на Аляска, включително местообитания на дълбоководни корали и гъби, както и геоложки характеристики като кални вулкани. Дълбочините ще варират от 200 до 6000 метра.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес