Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ръстът на продължителността на живота се забавя през XXI век

17 октомври 2024, 07:50 часа • 491 прочитания

Изследване на американски учени показва, че от 1990 г. общото увеличение на продължителността на живота се е забавило в сравнение с по-ранни периоди. Според статия, публикувана в списанието Nature Aging, броят на хората, които ще доживеят до сто години, едва ли ще надхвърли 15 процента за жените и 5 процента за мъжете.

До средата на XIX век очакваната продължителност на човешкия живот при раждане е била от 20 до 50 години. Напредъкът в общественото здравеопазване и медицината в началото на ХХ век е довел до рязко увеличаване на продължителността на живота, до сто години.

Но темпът на нарастване на очакваната продължителност на живота при раждане продължава да се влияе от географското местоположение, икономическото развитие и времеви фактори. Като цяло преходът към по-дълъг живот се състои от намаляване на смъртността в ранна възраст, последвано от намаляване на смъртността в напреднала възраст.

Населението на Земята бързо ще намалее. Какво означава това?

Точното прогнозиране на бъдещите тенденции в очакваната продължителност на живота има важно значение за социалните, здравните и икономическите политики. Например известно е, че в някои страни е имало значително увеличение на дела на възрастното (т.е. нетрудоспособно) население. Различни теории предлагат различни горни точки в очакваната продължителност на човешкия живот, но те могат да бъдат потвърдени или опровергани само ретроспективно.

Изследователският екип, ръководен от С. Джей Олшански от Университета на Илинойс в Чикаго, използвал стандартни демографски проценти на оцеляване от десетте страни с най-голяма продължителност на живота (Австралия, Хонконг, Испания, Италия, САЩ, Франция, Швейцария, Швеция, Южна Корея и Япония) от приблизително 1990 до 2019 г., за да се определи коя хипотеза за продължителността на човешкия живот се подкрепя от тези данни. Оказало се, че през 2019 г. очакваната продължителност на живота при раждане е 88,68 години за жените и 83,17 години за мъжете.

Първоначалният анализ показал, че единствените страни, които са постигнали увеличение на продължителността на живота от 0,3 години на годишна база или 3,0 години на десетилетна база, са Южна Корея и Хонконг. В Хонконг, където продължителността на живота се е увеличила с 6,5 години, това се дължи до голяма степен на икономическия разцвет и борбата срещу тютюнопушенето, но основният ръст на продължителността на живота се наблюдава през 90-те години на ХХ век. Като цяло във всички изследвани страни, с изключение на Хонконг и Южна Корея, годишният растеж на очакваната продължителност на живота се е забавил в сравнение с ХХ век до по-малко от 0,2 години на година.

От 1990 г. насам очакваната продължителност на живота не се е увеличила със скорост, която да показва радикално удължаване на живота, и е малко вероятно това да се случи, освен ако няма пробиви в забавянето на темповете на остаряване на хората. Средната вероятност новородените от изследваните страни да доживеят до 100 години е 5,1 процента за жените и 1,8 процента за мъжете, като най-висока е вероятността за оцеляване до 100 години сред популацията в Хонконг, където 12,8 процента от жените и 4,4 процента от мъжете ще достигнат 100 години през живота си.

Учените също показали, използвайки примера на Япония, как трябва да се намали смъртността, така че очакваната продължителност на живота при раждане да се увеличи с една година. Смъртността от всякаква причина на всяка възраст, необходима за увеличаване на очакваната продължителност на живота на жените до 89 години, трябва да спадне с 20,3 процента. За мъжете увеличаването на продължителността на живота от 82 на 83 години би изисквало намаляване на общата смъртност във всяка възраст с 9,5 процента.

Втората вълна на радикално увеличаване на продължителността на живота, която би увеличила продължителността на живота при раждане на 110 години, ще изисква приблизително 70 процента от жените да доживеят до 100 години и 24 процента да доживеят до 122 години – възрастта на максималната продължителност на живота, регистрирана при човека. Други шест процента от жените биха очаквали да доживеят до 150 години.

Тези резултати обаче може да се променят след корекция за пандемията от COVID-19. По данни на СЗО тя вече е снижила продължителността на живота с 1,8 години.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес