Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рогатата змия, Небесната пантера: комета погубила древни индианци

04 февруари 2022, 07:15 часа
Реклама

Американски изследователи са открили доказателства за мащабен космически катаклизъм преди 1500 години, когато взрив на комета над Северна Америка е довела до падането на древната индианска култура Хоупуел. Това откритие може да предизвика по-голям интерес по отношение на това, как космическите събития може да са повлияли на живота на праисторическите хора по цял свят.

Бързият упадък на някога процъфтяващата индианска култура Хоупуел преди около 1500 години може да се дължи на падането на отломки от близка до Земята комета, която се взривила и се разпаднала в небето над Северна Америка, опустошавайки горите и селата на индианците. Изследователи от университета в Синсинати са открили доказателства за този космически катаклизъм в 11 свързани с културата Хоупуел археологически обекта в района на долината на Охайо в три американски щата. Статия за тях е публикувана в списание Scientific Reports.

Прелетялата през атмосферата на земята комета не е породила голям кратер, но е оставила след себе си много отломки. Археолозите открили някои от тях и установили времето на това събитие с помощта на радиовъглеродно и типологично датиране. Взривът във въздуха е засегнал територия, по-голяма от Ню Джърси, причинявайки пожари на площ от 24 кв. км някъде между 252 и 383 г. сл.Хр.

Индианците Чинча правели нанизи от прешлените на починалите си близки

Това съвпада с периода, когато китайски астрономи са наблюдавали и документирали 69 близки до Земята комети, докато коренните жители са запазили само устни предания за тези събития.

Учените отбелязват необичайно висока концентрация и разнообразие от метеорно вещество в културните обекти на Хоупуел в сравнение с други времеви диапазони. Фрагментите от метеорити са идентифицирани по характерни следи от иридий и платина, които съдържат, и като цяло рядко се срещат в земни условия. Открит е и слой дървесен въглен, което показва, че районът е бил изложен на огън и силна топлина.

В своята лаборатория водещият автор Кенет Танкърсли, професор по антропология в Университета в Синсинати, съхранява контейнер с малки метеорити, събрани от тези места. На стоянки на Хоупуел били открити различни метеорити, включително каменни, така наречените паласити - получили името си от Паласово желязо – 700-килограмов къс, намерен през 1749 г. близо до град Красноярск и описан през 1773 г. от руския академик Петер Палас.

„Тези микрометеорити имат характерен химичен състав. При взривове на астероиди и комети голям брой редки елементи като платина падат на земята, обяснява проф. Танкърсли. - Проблемът е в това, че платината може да се среща също на места с вулканични изригвания. Затова търсим друг рядък елемент, който съпътства космическите катаклизми и се намира почти изключително в метеоритни кратери – иридий. И ние действително открихме повишени концентрации както на иридий, така и на платина.“

Предсказания за края на света и хармония с природата: Заблуди за маите, ацтеките и инките

Индианците Хоупуел събирали метеорити и извличали от тях ковък метал, който след това бил използван при производството на бижута и музикални инструменти, наречени панфлейти.

Освен веществени доказателства са се съхранили и устни предания, чието авторство се приписва на индианците от изчезналата култура Хоупуел. А недалеч от епицентъра на въздушната експлозия се срещат грандиозни земни съоръжения и могила под формата на комета. Различни алгонкински и ирокезски племена, потомци на индианците Хоупуел, дълго помнили бедствието, сполетяло Земята, казва Танкърсли, който самият е коренен индианец.

„Удивително е, че при различните племена са се съхранили подобни истории за това събитие - казва той. - И така, хората от Маями разказват за Рогатата змия, която лети през небето и хвърля камъни на земята, преди да падне в реката. Когато видите комета да лети във въздуха, тя ще прилича на голяма змия. Индианците Шоуни почитат Небесната пантера, унищожила горите. Хората в Отава говорят за ден, когато Слънцето паднало от небето. Когато комета попадне в термосферата (външния слой на атмосферата, който заобикаля мезосферата), тя се взривява като ядрена бомба.“

Уиандотите (оцелелите хурони) разказват за тъмен облак, който се движел по небето и бил унищожен от огнена стрела, добавя Танкърсли. Рогатата змия е представена в митологията на много индиански народи - това е вид северноамерикански дракон, свързан със силите на водата, дъжда, светкавиците или гръмотевиците.

Древни индианци от Андите използвали наркотици и бира, за да укрепват властта си

Това е много подобно на описанията на Тунгуския феномен от 1908 г., давани от жителите на сибирската тайга в Русия, казва Танкърсли.

Според най-разпространената версия това е бил взрив на комета над рядко населена местност, който съборил гора на огромна площ от 2000 кв. км, а прозорците на къщите били избити в радиус до 200 км. Очевидци съобщавали, че са видели огнено кълбо със синкава светлина, движещо се по небето, почти толкова ярко като Слънцето. След това последвали взрив и звук, подобен на артилерийски залп. Мощната ударна вълна чупела прозорци на стотици километри от епицентъра и поваляла хората.

Професорът по биология в Университета на Синсинати и съавтор на гореспоменатата статия Дейвид Ленц е убеден, че оцелелите от въздушния взрив и последвалите пожари биха видели опустошен пейзаж: „Изглежда, това събитие е причинило сериозни щети на селското стопанство. Хората от онова време не са имали подходящи начини за съхранение на царевицата за дълго време. Загубата на една или две реколти е заплашвала с масово бедствие."

И ако експлозията беше съборила дърветата, както в Русия, тогава местните жители щяха да се разделят с ореховите дървета, от които получавали гръцки орех и хикори - добър източник на храна през зимата. „Когато реколтата ви от царевица умре, тогава трябва да се надявате на реколтата от тези дървета. Ако всички те бяха унищожени, щеше да се разрази истинско бедствие“, казва Ленц.

Древни индианци процъфтявали в „най-лошата година в историята“

Учените от Калифорнийския университет (UCLA) са провели изследвания със сканиращ електронен микроскоп и енергодисперсионна рентгенова спектрометрия на проби от седименти. Масспектрометрия на фрагменти от запазеното вещество била извършена и в Центъра за приложни изотопни изследвания към Университета на Джорджия, а Геоложката служба на САЩ извършила анализ на стабилните въглеродни изотопи в предоставените образци.

Изследователите също така са изследвали цветен прашец, уловен в седиментите, за да разберат как взривът на кометата може да е изменил ботаническия пейзаж на долината на река Охайо. Съавторът Стивън Майърс, завършил геология в UCLA, казва, че тяхното откритие може да предизвика по-голям интерес по отношение на това, как космическите събития са засегнали праисторическите хора по целия свят.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес