Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекорд: Кит преплува половината свят

11 юни 2021, 14:59 часа • 7289 прочитания

В южната част на Атлантическия океан е наблюдаван кит, който преплувал поне 20 000 километра по време на миграция, като е преминал през половината свят, пише сп. "Кърънт байолъджи".

Сивият кит (Eschrichtius robustus) е забелязан край бреговете на Намибия преди осем години. За учените това е странно. Макар че се случва да се появяват на юг в Атлантическия океан, сивите китове обикновено не напускат Северното полукълбо.

Изследователите са взели тъканни проби от кита и са анализирали неговата ДНК. Оказало се, че той принадлежи към застрашена популация, обитаваща крайбрежието на Източна Азия. Така са стигнали до извода, че китът е изминал поне 20 000 километра, за да се озове до бреговете на Намибия. Обиколката на Земята е малко над 40 000 километра, припомнят учените.

Според учените пътешествието на кита е абсолютен рекорд за гръбначни животни, живеещи във вода. На сушата рекордното постижение принадлежи на вълк, изминал над 7000 километра. За тях обаче остава загадка по кой маршрут китът е изминал пътя от северната част на Тихия океан до южната част на Атлантическия океан. Те допускат, че е плувал през Арктика,  обиколил е Африка или е минал край Южна Америка.

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес