Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Писмени сведения за библейския цар Давид са открити от изследователи

14 януари 2023, 13:51 часа
Реклама

Стелата Меша, наричана още Моавският камък, е черна базалтова каменна плоча, която днес се счита за най-големия източник на моавски език за историци и лингвисти. Едва сега учените са успели да потвърдят със сигурност, че тя съдържа директни препратки към цар Давид, пише The Jerusalem Post.

Самата стела е открита през 1868 г. под формата на различни фрагменти на около 24 км източно от Мъртво море. Днес тя се съхранява в Лувъра в Париж. Въпреки че била повредена през 1869 г., съхранен е отпечатък на текста.

На плочата е издълбан дълъг разказ за това как моавският цар Меша тръгнал на война срещу Израел. Макар и не съвсем точни, събитията, описани на нея, съвпадат със същите в глава 3 във Втора книга Царства (Втора книга Самуилова).

Давидовият дом

Текстът съдържа алюзии за израелския бог, както и за „Давидовия дом“ и „Олтара на Давид“. Досега обаче учените не бяха убедени в достоверността на тълкуването и превода на тези редове.

Стелата Меша, известна като Моавския камък Неизвестен автор / CC BY 3.0

Моавската фраза „Домът на Давид“ се състои от пет букви: bt dwd. Bt е подобна на съвременната еврейска дума за къща – bayit, която е beit в нейната конструктивна форма. А dwd може да се разглежда като daled vav на съвременен иврит (в този случай всъщност е waw) daled, което изписва името Давид.

Досега само първата и четвъртата буква от серията, bet и waw, бяха напълно ясни. В статия от края на 2022 г., озаглавена „Стелата Меша и Давидовият дом“, публикувана в Biblical Archaeology Review, изследователите Андре Лемер и Жан-Филип Делорм преразгледали доказателствата. Те пишат:

„През 2015 г. екип от Западносемитския изследователски проект на Университета на Южна Калифорния направи нови цифрови снимки както на реставрираната стела, така и на отпечатъка. Екипът използва метод, наречен Reflectance Transformation Imaging (RTI), в който множество цифрови изображения са взети от артефакта от различни ъгли и след това комбинирани, за да се създаде прецизно, триизмерно цифрово изображение.“

Този метод е особено ценен, тъй като цифровото изображение позволява на изследователите да контролират осветяването на артефакта, така че скрити, бледи или износени гравюри да станат видими.

Детайл от редове 12 – 16, възстановени от отпечатъка. Средната линия гласи „Вземете Набау срещу Израел“. Снимка: Mbzt / CC BY 3.0

През 2018 г. Лувърът направил тези нови изображения с висока разделителна способност и прожектирал светлина върху тях. Благодарение на това изследователите успели да получат много по-ясна картина на древните записи. И това от своя страна позволило на изследователите да видят доказателства за три други букви taw (като съвременното tav на иврит), dalet и dalet.

Колко сходни са моавският и древният иврит?

Според Енциклопедия Британика тези езици от този период се различават „само диалектически“. В своята книга от 1989 г. „Изследване на надписа Меша и Моав“ учените Диърман и Джаксън пишат, че „вероятно моавският и ивритът са били в по-голямата си част взаимно разбираеми“.

На заглавната снимка: пророк Самуил помазва Давид за цар на Израел. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Осем от най-древните храмове по света

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес