Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оправдан посмъртно. Колумб не е виновен за разпространението на сифилис в Европа

28 септември 2023, 07:50 часа • 8563 прочитания

Когато генуезкият изследовател Христофор Колумб и неговите испански войски се завръщат в Европа от Америка в края на XV век, те донасят смъртоносния патоген, отговорен за сифилиса. Или поне така гласи историята.

Истината може да не е толкова ясна. Предишни изследвания на средновековни кости и зъби намекват, че бактерията Treponema pallidum или тясно свързани щамове може да са циркулирали из Европа много преди Колумб да се завърне от първото си пътешествие през 1493 г., пише ScienceAlert.

Без това да извинява Колумб, че е посял бич, разпространил се из Европа (нито за болестите, пренесени от испанските флоти в Америка, убивайки множество местни хора), се появява по-сложна картина на разпространението на T. pallidum в по-ранните векове с новооткрити доказателства.

Сифилисът е бил в Китай много преди експедициите на Вашку да Гама

Ново изследване от палеомикробиолози разкрива признаци на инфекция с T. pallidum в бедрена кост от VII или VIII век във Франция. Освен възстановяването на фрагментирана ДНК на възможен наследствен щам на T. pallidum, изследователите открили и антитела, специфични за T. pallidum, в болната бедрена кост.

„Тези данни нарушават вековна догма в медицинската микробиология“, пишат Хамаду Умару Хама, изследовател на инфекциозни заболявания в университета „Екс Марсилия“ във Франция, и колегите му в публикуваната статия.

Археологически разкопки през 1987 г. открили болната бедрена кост сред купчина други кости, погребани в Рокевер, Франция, но значението ѝ остава неосъзнато десетилетия.

Изследвайки костта, Хама и колегите положили големи усилия, за да гарантират, че извлечените проби не са замърсени от други източници на ДНК, работейки в лаборатория, която никога преди не е обработвала ДНК на T. pallidum.

Ако са точни, откритията препращат присъствието на инфекции с T. pallidum в Европа с осем века назад, казват изследователите.

„Доколкото ми е известно, това е първото силно доказателство, че Treponema циркулира сред европейското население преди Колумб“, казва микробиологът и съавтор на университета „Екс Марсилия“ Мишел Дранкур.

Не всички обаче са съгласни. Историците не могат да намерят доказателства за епидемии от сифилис преди тези, върлували из Европа през XV век.

Освен това различните подвидове на бактерията Treponema причиняват различни заболявания. Подвид, наречен T. pallidum pertenue, може да причини отделно заболяване, наречено фрамбезия, докато друг подвид, наречен endemicum, може да причини това, което е известно като беджел. И двете са кожни инфекции, но нито една от тях не се предава чрез сексуален контакт както сифилисът.

Проучване: сифилисът се завръща в световен мащаб

Въпреки че Хама и колегите му може да са открили някакъв вид инфекция с Treponema, те не могат окончателно да заключат, че е причинила сифилис; може да е бил подвид, който е причинил фрамбезия например.

Увредената ДНК от 1400-годишната кост покрива само 2,4 процента от генома на подвида pallidum, но е почти идентична с тези участъци, оставяйки място за дебат.

Предположението на някои медицински експерти – и дори на Хама и неговите колеги – е, че нарастващите доказателства сочат, че pertenuum или endemicum вероятно е бил в Европа преди завръщането на Колумб, може би с непознат, по-инфекциозен щам, pallidum, идващ тогава от Америка.

Изследването е публикувано в The Journal of Infectious Diseases.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес