Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасност: Учени откриха тежки метали в различни марки дамски тампони (ВИДЕО)

16 юли 2024, 10:41 часа • 2910 прочитания

Група учени от няколко американски университета е установила арсен, олово и още над десет метала в 30 тампона на 14 марки от търговската мрежа в САЩ, Великобритания и Гърция. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Environment International.

ОЩЕ: Как жените се оказаха в задния двор на доказателствената медицина

Опасните комбинации

Повечето от установените метали са се различавали по органичен статус. Повишеното ниво на олово е установено в неорганичните тампони (от изкуствена коприна или смес с памук, изкуствена коприна и вискоза), а арсена - органичните варианти `от 100% памук). В нито една от категориите не е имало стабилно ниски концентрации на всички или повечето метали.

"Установихме всички 16 метали в един от образците тампони, включително и някои токсични метали, като олово, който няма безопасна стойност на концентрацията", се отбелязва в изследването.

Безпокойство

Учените подчертават, че присъствието на металите в тампоните предизвиква безпокойство не само от гледна точка на неблагоприятното въздействие върху женското здраве, но и с оглед характеристиките на вагиналната лигавица, която осигурява ефективно преминаване на химическите вещества в кръвообращението. Важно е да се разбере, че преминаването на химическите вещества от влагалището не се подлага на първичния метаболизъм и детоксикация през черния дроб, а се насочва директно в кръвообращението.

Още: Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

В хода на изследването в тампоните са били установени:

арсен (As);

барий (Ba);

калций (Ca);

кадмий (Cd);

кобалт (Co);

хром (Cr);

мед (Cu);

желязо (Fe);

живак (Hg);

манган (Mn);

никел (Ni);

олово (Pb);

селен (Se);

стронций (Sr);

ванадий (V);

цинк (Zn).

Снимка: iStock

Марките

Видовете тампони, използвани в изследването са взети от различни магазини в Ню Йорк, Атина и Лондон, а така също и от два големи интернет магазина. Коефициентът на вариация за всички метали с изключение на живака процентът е бил между 12,9% до 36,5%.

"Потвърдихме наличието на няколко токсични метали, включително олово, кадмий и арсен, но не установихме съществено присъствие на хром или живак. Установихме също и високи концентрации на калций и цинк.", пише в изследването.

Специалистите подчертават, че установеното олово в тампоните "няма безопасно ниво на въздействие". Измивайки се от менструалния продукт той попада в кръвообращението, което предизвиква отрицателни последици за здравето.

Още: Как да се справим с болките в корема по време на менопауза?

Опасностите

Оловото се натрупва в костите, където заменя калция и може да остане достатъчно продължително време в организма. Дори при ниски нива на концентрация този метал може да доведе до невроповеденчески последици, както при възрастни, така и при деца, включително и до понижаване на конгнитивните функции.

Причините

Учените допускат, че металите са могли да попаднат в тампоните по различи начини:

  • Суровината от памук или вискоза се замърсява в процеса на производството (повечето изследвани тампони са произведени в САЩ);
  • Тампоните поемат металите от водата в процеса на производството (водата в ЕС и САЩ понякога е замърсена с олово);
  • Умишленото добавяне в тампоните (калций, никел, цинка) се прави заради противомикробните агенти.

Бъдещи проучвания

В изследването се подчертава, че са необходими бъдещи изследвания, за да се оцени дали металите могат да се премахнат от тампоните и до каква степен се усвоява от влагалището. Специалистите нямат данни за преминаването на химическите вещества през лигавицата на влагалището, като се имат предвид анатомическите различията във влагалищните и кожните тъкани. 

Още: Нов закон в Испания разрешава на жените да си вземат менструален отпуск

Представителност

Струва си да се обърне внимание и на това, че в своята работа учените са се концентрирали на продукти на множество марки. Това дава представителност на изследването.

Одобряване на продуктите

Управлението по контрол на качеството на хранителните и лекарствените средства (FDA) одобрява тампоните, произведени от памук, вискоза или техни смеси. 

Още: Различават ли се симптомите на диабета при жените и мъжете

Безопасност

За безопасното използване на продуктите специалистите съветват:

  • Да се мият ръцете със сапун преди и след използването на тампона;
  • Да се използват тампони само по време на кървенето през менструалния цикъл;
  • Да не се оставя тампон вътре във влагалището повече от 4 часа;
  • Да не се забравя за опасността от синдрома на токсичния шок, който се развива в резултат на инфектиране с бактерии и се характеризира с такива симптоми като треска, повръщане, диария, припадъци, виене на свят или обрив.

Още: В Непал загина 16-годишно момиче, прогонено от вкъщи заради менструация

Повече за синдрома вижте в следващото видео.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес