Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова надежда: Лекарство срещу СПИН с невероятни първи резултати

19 юли 2024, 07:50 часа • 3927 прочитания

Само две инжекции от нов препарат в рамките на година са предпазили на 100% хиляди млади жени от зараза с вируса на ХИВ, който предизвиква СПИН. Случаят е от Африка и е в рамките на клинично проучване на Gilead Sciences.

Още: Лек срещу ХИВ и детския паралич: Коментира проф. Александрова (ВИДЕО)

Тестваният продукт се казва "Ленакапавир" (Lenacapavir), съобщава Neurology Advisor. Данните са от първия кръг на тестове, предвиден от известната компания – т.е. има още много работа, докато са ясни крайните резултати, но надеждата за пробив е много сериозна. Новината беше съобщена и на сайта на Gilead – с уточнение, че "Ленакапавир" досега показва по-добри резултати от приеманото орално хапче Truvada, което вече е на пазара от около десетилетие: Ранно лечение срещу вируса на ХИВ може да е ключ към трайна ремисия

Подробности за клиничното изпитание

То се провежда сред 5300 жени и включва прием не само на "Ленакапавир", но и на хапчетата Descovy и Truvada – но с уточнение, че данните за приеманите орално хапчета продължават да се изясняват, защото при предишни случаи на тестове е имало трудности пациентите да спазват режима на прием на лекарствата. Изпитанието е в Южна Африка и Уганда, а участничките са на възраст между 16 и 25 години, живеят в 25 града. Лекарствата се тестват паралелно, като една група получава два пъти годишно "Ленакапавир", а друга група приема перорално Descovy веднъж дневно. Освен това, на трета група е назначен перорален Truvada веднъж дневно. Участниците в проучването са рандомизирани в съотношение 2:2:1 съответно за "Ленакапавир", Descovy и Truvada.

Резултатите дотук - 0 случая на ХИВ инфекция сред 2134 жени в групата на "Ленакапавир", 16 случая сред 1068 жени в групата на Truvada и общо 39 случая сред 2136 жени в групата на Descovy т.е. честотата на случаи при групите с перорален прием на хапчета е приблизително еднаква. В проучването "Ленакапавир" като цяло се понася добре и не са установени значителни или нови проблеми с безопасността му при прием.

Засега обаче има сериозен проблем по отношение на "Ленакапавир" - един годишен курс в САЩ струва 42 250 долара. Такава сума е непосилна в огромна част от света.

ОЩЕ: Хапче против СПИН представиха в Смолян, има го в България

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес