Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нобелът за физика отива за разработване на машинно обучение с изкуствени невронни мрежи

08 октомври 2024, 13:48 часа • 356 прочитания

Американецът Джон Дж. Хопфийлд и британо-канадаският учен Джофри И. Хинтън са тазгодишните носители на Нобеловата награда за физика, съобщават от Нобеловия комитет в социалната мрежа Х.

„Двамата тазгодишни Нобелови лауреати по физика са използвали инструменти от физиката, за да разработят методи, които са в основата на днешното мощно машинно обучение“, се казва в изявление на Шведската кралска академия на науките.

91-годишният Хопфийлд, професор в Принстънския университет, бе отличен за създаването на „асоциативна памет, която може да съхранява и реконструира изображения и други видове модели в данните“.

Журито заяви, че Хинтън, 76-годишен професор в Университета в Торонто, „е изобретил метод, който може самостоятелно да открива свойства в данните и така да изпълнява задачи като идентифициране на специфични елементи в картини“.

„Смаян съм. Не знаех, че това може да се случи“, каза Хинтън пред репортери в телефонно интервю по време на обявяването на носителите на наградата в Стокхолм.

Двойката ще получи наградата си, състояща се от диплома, златен медал и чек за 1 млн. долара, от крал Карл XVI Густав в Стокхолм на 10 декември, годишнината от смъртта през 1896 г. на учения Алфред Нобел, който учредява наградите в своето завещание.

Миналата година Нобеловата награда за физика бе присъдена на французина Пиер Агостини, унгарско-австриеца Ференц Крауш и французойката Ан Л'Уилие за изследвания, използващи ултрабързи светкавици, които позволяват изучаването на електроните в атомите и молекулите.

Сезонът на Нобеловите награди продължава тази седмица с обявяването на носителя или носителите на наградата за химия в сряда, последвано от дългоочакваните награди за литература в четвъртък и за мир в петък.

Наградата за икономика приключва в понеделник, 14 октомври.

Нобеловите награди се присъждат от 1901 г. насам и с тях се отличават онези, които, по думите на създателя на наградата и учен Алфред Нобел, са „донесли най-голяма полза на човечеството“.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес