Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наистина ли акулите никога не спят? Вижте какво откриха учените

11 март 2022, 10:40 часа
Реклама

Биолозите развенчаха мита, че акулите никога не спят. Статия за това е публикувана в Biology Letters.

Дълго време съществуваше убеждението, че акулите никога не спят. Фактът, че повечето акули никога не спират и заради поддържане на дишането си винаги трябва да плуват, също подкрепя този стереотип. Но много учени се съмняваха, че това е възможно, и периодично се появяваха съобщения, че подводни апарати са успели да уловят заспала акула.

„За първи път получихме физиологични доказателства за сън на акулите“, пишат авторите на новото изследване, водено от Майкъл Кели от Университета на Западна Австралия. Учените са изследвали водещата нощен начин на живот акула Cephaloscyllium isabellum. Индивидите от този вид не надвишават един метър дължина.

Акулите нападат по пълнолуние

В предишно проучване учените установили, че във фазата на почивка тези акули изискват по-силна електрическа стимулация, за да реагират, но нямало доказателства, че такава почивка се явява сън. Сега изследователите са открили, че по време на периоди на почивка, по-дълги от пет минути, акулите имат по-ниска консумация на кислород, което се явява индикатор за сън.

Освен това по време на сън акулите заемали „по-плоска“ поза. Струва си да се отбележи, че този вид акула има специални мускули на главата, които помагат на водата да тече през хрилете и следователно могат да спрат да плуват за известно време.

Сега учените планират да проучат по-подробно как сънят на акулите влияе върху мозъчната им активност. Изолирането на характерните признаци на сън в мозъка ще позволи да се изследва сънят на други акули, които нямат специални мускули и трябва винаги да са в движение.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес