Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Молекулярни капани за сперматозоиди

13 май 2016, 07:45 часа • 1376 прочитания

Въз основа на пептидите, заобикалящи яйцеклетката, е създадено вещество, което обездвижва сперматозоидите в епруветка и в жив организъм и не им позволява да стигнат до целта.

Яйцеклетките на бозайниците са покрити с мембрана (zona pellucida), която се състои от разнообразни пептиди – две при мишките и четири при хората. Тяхната аминогрупа служи за сперматозоидите като знак "Напред към яйцеклетката".

Учените от Националния институт за диабет, заболявания на храносмилателната система и бъбреците на САЩ са се възползвали от един от тези пептиди – ZP2, за да "измамят" сперматозоидите, карайки ги да приемат пептидни "капани" за яйцеклетки и да се прикрепват към тях.

Пептидите zonae pellucidae на мишки, прикрепени към захарни молекули, били имплантирани в репродуктивната система на женски мишки. След това мишките се чифтосвали, но женските не дали потомство. Ефектът се съхранявал известно време, след което репродуктивната способност се възстановявала без видими последствия и усложнения.

Във втория експеримент участвали вече човешки сперматозоиди – заедно със ZP2 те били поставени в епруветка, където се намирала яйцеклетка на мишка, в която zonae pellucidae била заменена с човешка с помощта на генното инженерство. Нито един сперматозоид не се добрал до яйцеклетката – всички били спрени от пептидите ZP2.

Освен очевидния потенциал за използване на такива пептидни "капани" като средство за контрацепция, учените предсказват, че ZP2 ще помогне да се подбират най-активните сперматозоиди за използването им в лечението на безплодие.

Статията на учените е публикувана в изданието Science Translational Medicine.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес