Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Моцарт утеши бебета, докато им вземаха кръв

30 август 2023, 08:35 часа • 2239 прочитания

Приспивна песен на Моцарт може значително да намали болката, когато се взема кръв от бебета за анализ. Това доказало сляпо клинично изследване, включващо 100 новородени.

Експериментът, резултатите от който са публикувани от списанието Pediatric Research, е проведено от април 2019 г. до февруари 2020 г. в Ню Йорк, САЩ. В него били включени доносени бебета, от момента на раждането на които са изминали средно два дни. Сред бебетата имало 53 момчета, а 61 от 100-те новородени били с латиноамерикански произход.

Бебетата преминали стандартно изследване – т.нар. тест на петата. По време на тази процедура на новородените се взема кръв от петата и със специална тестова форма се проверява за редица заболявания като жълтеница, фенилкетонурия и други. Успоредно с това изследовател, носещ шумопотискащи слушалки, оценявал нивата на болката на децата преди, по време и след убождането в петата по скала от нула до седем. Колко болка изпитва бебето, било определяно от изражението на лицето му, силата на плача, дишането, движенията на ръцете и краката.

Музиката на Моцарт спасява недоносени бебета

Две минути преди убождането на петата всички бебета получавали 0,5 милилитра захарен разтвор. Приблизително половината от децата – 54 новородени от 100 – 20 минути преди, по време на убождането и пет минути след това, слушали през колонки приспивна песен на Моцарт в инструментално изпълнение. Останалите деца не слушали никаква музика.

За да се изключи влиянието на други сетивни фактори върху нивото на болката, процедурата се извършвала в тиха, слабо осветена стая при стайна температура. На нито едно от бебетата не били давани залъгалки за успокояване и не е било утешавано физически.

Преди убождането всички деца в двете групи имали нулево ниво на болка. Наблюдението на бебетата по време и след процедурата показало, че тези, които слушали приспивна песен на Моцарт, изпитвали по-малък дискомфорт.

Изследователите оценили нивото на болка при тези бебета по време на убождане в петата на средно четири точки. Минута и две след процедурата болката отслабнала до нула. Тези, които не слушали музика, изпитвали максимална болка от седем точки по време на убождането. Минута по-късно показателят спаднал до средно 5,5 точки. След още една минута било регистрирано средно ниво на болка от две точки. Три минути след като бил направен анализът, изследователите не открили значителни разлики в оценките на болката на бебетата в двете групи.

Топ 10 на най-известните произведения на Моцарт

Резултатите ясно показали, че по време на леки медицински процедури музиката може ефективно да облекчи болката при бебета. Авторите на работата – американски педиатри – смятат, че има и други начини за намаляване на болката. Планира се ново изследване, в което лекарите искат да тестват болкоуспокояващия ефект от записи на родителски гласове и успокояването чрез физически контакт с медицинския персонал.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес