Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колумб бил евреин?

23 май 2012, 12:13 часа • 26719 прочитания

Христофор Колумб бил евреин, който тръгнал на път, за да намери земя за своя постоянно прогонван народ, а не за да донесе злато и подправки на богатите испанци, показват най-новите генеаложки изследвания на специалистите-медиевисти, предаде КРОСС.

Тези дни телевизия Си Ен Ен направи специално предаване, посветено на проучването на Чарл Гарсия, един от най-влиятелните латиноамериканци в САЩ, който твърди, че мореплавателят всъщност бил "Мара" - човек, криещ своите еврейски корени, за да избегне преследването на евреите в Испания.

Теорията си Гарсия обосновава с няколко интересни, но пренебрегвани до момента сведения от завещанието на самия Колумб. 

"Той наредил една десета от неговия доход да се подели еднакво между бедните, а на бедните момичета поръчал да им се изработи чейз. Та това са известни еврейски обичаи", възкликва Гарсия. 

"Той е използвал за свой подпис триъгълни букви и точки, които много приличат на надпис от еврейска надгробна плоча. Освен това наредил на своите наследници да използват същия многозначителен надпис", твърди латиноамериканеца.

"Той оставил пари за кръстоносците, които искали да освободят "Светата земя"

"И още нещо, което е още по-интересно - неговото славно пътуване до Новия свят било финансирано от виден евреин и от още двама евреи, които малко по-рано приели католическата вяра. 

"Тези доказателства доказват колко сложна картина представлява човекът, когото нашата нация смята за национален герой", завършва Гарсия, цитиран от "Он.нет".

Редактор: Сияна Любомирова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес